Створення фоторепортажу “Найкращі виставки Києва” - Кичкирук, Вікторія Володимирівна (My University, 2025)
Актуальність теми дослідження зумовлена кількома чинниками. По-перше, в умовах воєнного стану культурне життя набуває особливого значення як спосіб підтримки національної ідентичності та психологічної стійкості суспільства. По-друге, виставкова діяльність Києва, попри складні обставини, демонструє дивовижну життєздатність та розмаїття, що потребує належного висвітлення в медіа. По-третє, фоторепортаж як синтез візуального та текстового контенту відповідає сучасним тенденціям медіаспоживання, коли аудиторія надає перевагу мультимедійним форматам подання інформації. Аналіз сучасного стану проблеми свідчить про недостатню висвітленість виставкового життя Києва в форматі професійних фоторепортажів. Хоча різні аспекти фотожурналістики досліджували такі науковці, як В. Шевченко, Б. Черняков, В. Гридчина, М. Максимович, питання створення тематичних фоторепортажів про мистецькі події залишається малодослідженим. Значний внесок у теоретичне осмислення жанру фоторепортажу зробили В. Жаворонкова, М. Балаклицький, Г. Цуканова. Дослідженням виставкової діяльності та її ролі в культурному житті займаються О. Островська-Люта, Т. Філевська, К. Ботанова, В. Бурлака, проте комплексного дослідження, що поєднувало би теоретичні аспекти фоторепортажу із практикою висвітлення мистецьких подій Києва, досі не проводилось. Мета дослідження – створення комплексного фоторепортажу про найвизначніші виставкові простори Києва та розробка теоретичних і практичних рекомендацій щодо висвітлення мистецьких подій засобами фотожурналістики. Об’єктом дослідження є виставкова діяльність київських мистецьких закладів, зокрема «PinchukArtCentre», музею «Становлення української нації» та Національного центру «Український дім». Предметом дослідження є особливості створення фоторепортажу як жанру журналістики в контексті висвітлення культурно-мистецьких подій сучасного Києва. Практична значущість роботи визначається можливістю використання її результатів у професійній діяльності фотожурналістів, які працюють із культурно-мистецькою тематикою, а також у навчальному процесі під час викладання дисциплін, пов’язаних із фотожурналістикою та культурологічною журналістикою. Методи дослідження включають теоретичний аналіз наукової літератури з питань фотожурналістики та виставкової діяльності; емпіричні методи – спостереження, фотографування; компаративний аналіз різних виставкових просторів; структурно-функціональний аналіз фоторепортажів; контент-аналіз медіаматеріалів про мистецькі події Києва. Структура дослідження відповідає логіці наукового пошуку та складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків.
Keywords: фоторепортаж; виставка; фотографія; Київ; медійний продукт; фотозйомка; photo reportage; exhibition; photography; Kyiv; media product; photo shoot