Двошнековий електромеханічний гідролізер для переробки пухо-пір’яної сировини - Мазуркевич, Олександр Іванович (My University, 2024)
Структура та обсяг роботи: робота вміщує вступ, п’ять розділів, загальні висновки, список використаних джерел, що налічує 52 позиції. Повний обсяг роботи складає 80 сторінок. Робота присвячена вирішенню актуальної науково-прикладна задачі дослідження електромеханічних та теплових процесів агрегату для гідролізної переробки побічних продуктів птахівництва під впливом магнітного поля для підвищення ефективності переробки в промислових масштабах. Розроблені технологічні режими переробки кератиновмісної сировини із застосуванням електромеханічного гідролізера. Запропонована методика визначення еквівалентної потужності шнекового електромеханічного гідролізера. Встановлено, що у випадку орієнтації з низькою швидкістю метод з використанням датчика потоку може бути неприйнятним для складних електромеханічних систем. Альтернативою є розроблене для електромеханічного гідролізера непряме керування з орієнтацією на поле без вимірювання потоку в повітряному зазорі. Розроблені конструкція та принципові схеми експериментального зразка двошнекового електромеханічного гідролізера, в якому виконуються операції транспортування, змішування, тонкого подрібнення і водного гідролізу кератину та короткочасного високотемпературного гідролізу перо-пухової сировини у тонкому шарі з впливом магнітного поля. Завдяки деаерації пухо-пір’яної сировини, яку здійснюють за допомогою камери деаерації з ресівером і двома постійними магнітами, виключаються втрати якості одержуваного продукту внаслідок окислення. Розроблена методика випробувань експериментального зразка двошнекового електромеханічного гідролізера. Мета дослідження – підвищення ефективності двошнекового електромеханічного гідролізера при переробці пухо-пір’яної сировини шляхом удосконалення технології і проєктних рішень. Об’єкт дослідження –процеси двошнекового електромеханічного гідролізера при переробці пухо-пір’яної сировини. Предмет дослідження – параметри компонентів силової електричної та пневматичної систем, моделі керування та характеристики двошнекового електромеханічного гідролізера. Для досягнення мети та здійснення завдань було використано такі методи: • теоретичні – аналіз, синтез, узагальнення, систематизація, порівняння для розкриття сутності та визначення базових понять досліджуваної проблеми,структурування, моделювання для розробки моделі; • емпіричні – спостереження, порівняння, вимірювання, розрахунок, метод проб і помилок; • кількісної обробки даних – визначення середніх значень, розрахунок заданих параметрів. Організація та експериментальна база дослідження. Теоретичні дослідження електромагнітних, теплових процесів і характеристик базуються на фундаментальних положеннях теорії електромгнітних пристроїв, теорії коливань, теорії автоматизованного управління, термодинаміки нерівновагих процесів. Для верифікації розрахунків, перевірки теоретичних положень, нових технічних рішень виготовлені та досліджені макетні зразки. Практичне значення дослідження: обгрунтування параметрів компонентів силової електричної та пневматичної систем двошнекового електромеханічного гідролізера і розроблення їх принципових схем; результати експериментальних досліджень електромагнітних та теплових характеристик двошнекового електромеханічного гідролізера при переробці пухо-пір’яної сировини.
Keywords: магнітне поле; високотемпературний гідроліз; експериментальний зразок; електромеханічна система; magnetic field; high-temperature hydrolysis; experimental sample; electromechanical system