Соціальна робота з волонтерами в умовах війни - Бойко, Олександр Олександрович (НУБіП України, 2026)
Тема дипломної роботи: «Соціальна робота з волонтерами в умовах війни». Актуальність роботи визначена історичними подіями, які відбуваються сьогодні. Необхідність дослідження мотивації волонтерської діяльності в Україні та соціальної роботи з волонтерами в умовах війни визначається вимогами часу, різноманіттям видів та векторів діяльності волонтерів, актуалізацією важливості та необхідності волонтерської роботи як одного із критичних елементів боротьби проти ворога. Мета дослідження – теоретичне обгрунтування та практичне підтвердження ефективності соціальної роботи з волонтерами в умовах війни. Мета конкретизована у таких завданнях: •проаналізувати феномен волонтерської діяльності як форми громадської ініціативи; •розглянути форми та види соціальної роботи з волонтерами; •провести огляд волонтерської діяльності в Україні; •дослідити волонтерську діяльність 2014-2021 року; •дослідити волонтерську діяльність від 24 лютого 2022 року; •вивчити вектори діяльності волонтерських організацій на фоні повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну; •визначити роль регіональних волонтерських організацій; Об’єктом дослідження є соціальна робота з волонтерами в умовах війни. Предмет дослідження – особливості соціальної роботи з волонтерами на фоні повномасштабної війни росії проти України. У дослідженні було застосовано таку методологічну стратегію: •порівняльний аналіз –варіанти визначення поняття «волонтерство» •типологізація – вивчення класифікації волонтерської діяльності та державного регулювання волонтерських організацій; •порівняльно-історичний метод – виявлення та тлумачення утворення та розвитку волонтерства; •порівняльний метод – вивчення соціальної роботи з волонтерами в Україні і за кордоном; •контент-аналіз ЗМІ та соціальних мереж – опис та вивчення соціальної роботи щодо волонтерських організацій. Наукова новизна полягає у тому, що у дослідженні: •розглядається поняття «волонтерство» з урахуванням нових реалій; •проаналізовано особливості соціальної роботи щодо волонтерства в умовах війни; •описано та визначено вектори діяльності масштабних волонтерських проектів та локальних ініціатив; Теоретичне і практичне значення роботи зумовлене тим, що у дослідженні виявлено та систематизовано напрямки, функції та особливості соціальної роботи з волонтерством на міжнародному, державному та регіональному рівнях в умовах війни. Структура роботи зумовлена поставленою метою та завданнями і складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел (46 позиції). У першому розділі було проаналізовано поняття «волонтерство» в науковому та історичному контекстах. Також було описано загальні особливості соціальної роботи щодо волонтерських організацій в Україні на фоні російсько-української війни. Спираючись на вищезазначений контекст, можна зробити деякі висновки. Наукові розвідки волонтерства вітчизняних та зарубіжних дослідників показали, що волонтер – це доброволець, який має високі моральні цінності, прагне допомагати, внутрішньо мотивований та має відповідні навички для своєї діяльності. Історичний огляд волонтерської діяльності в Україні показав, що війна стала потужним поштовхом для масштабування волонтерського руху. Було зроблено спробу огляду основних волонтерських організацій України, які сьогодні активно працюють. У другому розділі було розглянуто особливості соціальної роботи щодо волонтерських організацій та осередків за два періоди: з 2014 р. по 2022 р., з 24 лютого 2022 року по кінець 2023 року, а також описано та структуровано вектори такої діяльності з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. З 2014 року волонтерський рух в Україні почав оформлюватись у окремий самостійний напрямок. Після 24 лютого 2022 року волонтерський рух мав труднощі у координації дій та інформуванні населення. Тому було створено та розповсюджено серед населення України нові інструменти у формі онлайн-платформ, сторінок в соціальних мережах. Було виокремлено вектори соціальної роботи щодо волонтерства в умовах воєнного стану. Це дозволило розмежувати групи населення на військових ЗСУ та цивільних, щоб чітко та об’єктивно виокремити та розділити потреби кожної цільової групи. Зазначені інструменти та вектори такої діяльності дозволяють волонтерам ефективно та якісно виконувати свою роботу, не лише допомагати, а й зберігати життя громадян України. У третьому розділі було визначено роль регіональних волонтерських організацій шляхом аналізу класифікацій волонтерських організацій, виокремлення їх базових характеристик як методологічної основи дослідження волонтерського руху «Незламні». З’ясовано цільову аудиторію волонтерського руху, визначено базові аспекти роботи волонтерів, проаналізовано мотиваційну складову волонтерської діяльності «Незламних».
Keywords: соціальна робота; волонтери; волонтерська діяльність умовах війни; social work; volunteers; voluntary work in wartime