Дослідження системи заходів з підвищення безпеки руху транспортних засобів та пішоходів на ділянці дороги Київ-Ковель с. Микуличі Київської області - Демік, Ігор Гурамович (НУБіП України, 2025)
Швидкий ріст автомобільного парку країни починаючи з 90-х років минулого століття, а особливо збільшення насиченості міст автомобільним транспортом привели до зміни характеру вуличного руху в негативному плані і спонукають до потреби корінної реорганізації вулично-дорожньої мережі. В свою чергу вплив транспорту на сфери людської діяльності та на розвиток суспільства в цілому пред’являє багатопланові потреби до забезпечення нормального функціонування дорожнього руху , який являється складною динамічною системою взаємодії транспортних і пішохідних потоків, сукупність чотирьох її складових: людина – автомобіль – дорога – середовище. Складність управління такою системою полягає в необхідності забезпечення своєрідної «рівності» в стані і розвитку кожного окремого елементу, який входить до цієї системи. В протилежному випадку, як це підтверджує практика, виявлена диспропорція призводить до зниження показників роботи всього автомобільного транспорту. В час «пік» інтенсивність руху на окремих ділянках міст, містечок та СМТ досягає критичних значень, а пропускна здатність деяких елементів вулично-дорожньої мережі максимально знижується. З метою підвищення пропускної здатності в останні роки проводиться реконструкція вулично-дорожньої мережі населених пунктів. На жаль через постійний брак державних коштів ця реконструкція проводиться не масштабно, а деінде, проте все-таки має місце розроблення і впровадження у виробництво нових технічних засобів, по вивченню руху транспорту та пішоходів, створенні сучасних автоматизованих систем управління дорожнім рухом. Найбільшого розвитку на останні роки набув автомобільний транспорт, але виробництво транспортних засобів залежить від росту попиту на перевезення. Зі зростанням населених пунктів, зростає і територія, що призводить до збільшення середньої відстані і кількості поїздок, яка припадає на одного жителя цих пунктів. Різко збільшується об’єм вантажних перевезень, що сприяє значному збільшенню кількості транспортних засобів, а відповідно і транспортних потоків. Все це призводить до того що в містах та містечках з історично складеною планувальною структурою виникає перенасичення вулично-дорожньої мережі, що не відповідає потребам сучасного вуличного руху. Все це призводить до збільшення транспортних затримок, створення черг, та заторів, що веде до зниження пропускної спроможності та швидкості сполучення. Ріст інтенсивності руху безпосередньо впливає на безпеку дорожнього руху. Більше 60% всіх дорожньо-транспортних пригод припадає на міста та інші населені пункти. При цьому на перехрестях концентрується більше 30% всіх дорожньо-транспортних пригод. Забезпечення швидкого і безпечного руху в сучасних містах вимагає застосування комплексу заходів архітектурно-планувального й організаційного характеру. До числа архітектурно-планувальних заходів відносяться будівництво нових і реконструкція існуючих вулиць, проїздів і магістралей, будівництво транспортних перетинів в різних рівнях, пішохідних тунелів, об’їзних доріг навколо міст для відводу транзитних транспортних потоків і так далі. При реалізації заходів по організації руху особлива роль належить втіленню технічних засобів , зокрема: дорожніх знаків, дорожньої розмітки, засобів світлофорного регулювання, пішохідних огороджень, острівців безпеки та направляючих острівців. При цьому світлофорне регулювання являється одним із основних засобів забезпечення заходів безпеки руху на перехрестях. Кількість перехресть, обладнаних світлофорами, у великих містах країн з високим рівнем автомобілізації, який безперервно зростає і досягає в деяких випадках відношення: один світлофорний об’єкт на 1,5 – 2 тисячі мешканців міста. За останні роки в нашій країні і за кордоном інтенсивно ведуться роботи по утворенню ускладнених систем автоматичних комплексів застосування управляючих обчислювальних машин засобів автоматики, телемеханіки, диспетчерського зв’язку і телебачення для регулювання руху. Збільшення інтенсивності, зміни структури та швидкісних режимів транспортних потоків пред’являють все більш жорсткі вимоги до засобів управління і організації дорожнього руху які викликані забезпечити необхідний рівень ефективності та безпеки руху при безумовному виконанні здатного об’єму перевезень. Різко зростає ціна помилки не лише учасників руху, але і спеціалістів по організації і безпеці руху. Зважаючи на все вищезазначене звертаємо увагу на питання удосконалення вулично-дорожньої мережі селищ та невеликих міст. Специфіка дорожньої обстановки тут заключається в тому, що швидкості автомобілів значно більше ніж у мегаполісі, а засобів регулювання дорожнього руху – значно менше, або вони взагалі відсутні. Це призводить до різкого підвищення рівня аварійності, особливо серед пішоходів. Для вирішення вказаної проблеми ми визначили тему нашої магістерської роботи: «Дослідження системи заходів з підвищення безпеки руху транспортних засобів та пішоходів на ділянці дороги Київ-Ковель с. Микуличі Київської області». Об’єкт дослідження, автошлях Київ - Ковель як головна транспортна магістраль с. Микуличі Київської області. Предмет дослідження – організація безпеки дорожнього руху на ділянці дороги – автошлях Київ - Ковель в с. Микуличі Київської області. Мета магістерської роботи – дослідити рівень організації дорожнього руху та намітити шляхи його підвищення на ділянці автошляху Київ - Ковель в с. Микуличі Київської області. Реалізація мети передбачає вирішення наступних завдань: - дослідити основні характеристики системи «транспортні потоки - дорожні умови в районі проектування; - провести аналіз статистичних даних щодо дорожньо-транспортних пригод в означеному районі, їх причинно наслідковий зв’язок та рівень збитків; - провести визначення пропускної здатності піддослідної ділянки дороги за такими показниками: швидкість руху автотранспортних засобів, склад транспортних потоків, інтенсивність їх руху; - намітити заходи з підвищення рівня безпеки організації дорожнього руху на піддослідній ділянці дороги за результатами визначення рівня завантаженості цієї ділянки та отриманих даних в результаті проведеного дослідження; - здійснити проведення економічної оцінки запропонованих заходів в результаті проведеного дослідження з підвищення рівня безпеки руху означеної ділянки дороги; - за результатами досліджень здійснених в магістерській роботі, зробити необхідні висновки та рекомендації. Методологічну основу проведених досліджень становлять: діалектичний метод, системний підхід, математичні методи, методи експертної оцінки, теоретичні основи аналізу статистики, метод порівняння і аналізу, статистичні і графічні методи – для визначення динаміки зміни параметрів та її візуалізації.
Keywords: транспортний потік; інтенсивність руху; коефіцієнти тяжкості ДТП; підвищення безпеки руху; traffic flow traffic intensity; severity coefficients; traffic accident; improved traffic safety