Оцінювання впливу несанкціонованого видобутку бурштину на деградацію ґрунтів - Сергійчук, Вікторія Федорівна (My University, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота «Оцінювання впливу несанкціонованого видобутку бурштину на деградацію ґрунтів» викладена на 66 сторінках машинописного тексту, містить 13 таблиць, 12 рисунків. Список використаних джерел нараховує інформації з 37 джерел інформації. Об’єкт дослідження – процеси деградації ґрунтів на територіях несанкціонованого видобутку бурштину. Предмет дослідження – наслідки несанкціонованого видобутку бурштину на фізичні, хімічні та біологічні властивості ґрунтів. Мета дослідження – оцінити екологічні наслідки несанкціонованого видобутку бурштину. Для досягнення мети необхідно було вирішити такі завдання: 1. охарактеризувати природно-географічні умови території дослідження (Північ Рівненської області, с. Жовкінні), з урахуванням клімату, ґрунтового покриву, рослинності та гідрологічного режиму. 2. провести аналіз видів порушень земель, спричинених несанкціонованим видобутком бурштину, із застосуванням класифікації пошкоджень та картографічних матеріалів. 3. виконати польові дослідження на обраних ділянках: провести фотофіксацію, візуальне обстеження, оцінку структури рельєфу та ступеня деградації ґрунтів. 4. оцінити ступінь природного самовідновлення території, на основі аналізу стану рослинного покриву та формування ґрунтових структур. 5. розробити рекомендації щодо напрямів подальшої екологічної рекультивації порушених ділянок з урахуванням природних відновних процесів.
Keywords: несанкціонований видобуток бурштину; деградація ґрунтів; рекультивація земель; ерозія ґрунтів; природне самовідновлення; гідромеханічний видобуток; екологічний моніторинг; порушення рельєфу; знищення ґрунтового профілю; Полісся; unauthorised amber mining; soil degradation; land reclamation; soil erosion; natural self-recovery; hydromechanical mining; environmental monitoring; relief disturbance; destruction of soil profile; Polissya