Розробка енергоефективної системи енергопостачання житлової будівлі на базі поновлюваних джерел енергії - Гордієнко, Михайло Сергійович (My University, 2024)
З 2014 року енергоефективність та енергозбереження стали пріоритетними напрямками подальшого функціонування української економіки, однак рівень енергоємності ВВП країни, за даними Всесвітньої енергетичної ради – WEC, залишається у 2-2,5 рази вищим, ніж у більшість європейських країн. Житлові та громадські будівлі, які були побудовані в Україні в минулому, не відповідають сучасним вимогам щодо ефективного використання енергоресурсів. Основними причинами такої ситуації є використання застарілих матеріалів і технологій будівництва будівель. Чинні державні будівельні норми щодо проектування нових та реконструкції існуючих будівель встановлено ДБН В.2.2-3:2018. Критерії енергоефективного, зеленого та сталого будівництва визначаються добровільними стандартами. Застосування таких стандартів може доповнити вимоги ДБН В.2.2-3 кращими показниками енерго- та ресурсозбереження, безпеки та покращеними екологічними характеристиками щодо життєвого циклу об’єкта будівництва, Процес самочинного утеплення мешканцями окремих квартир багатоповерхових будинків, який розпочався останнім часом, створює додаткові перешкоди для цивілізованої та планової термомодернізації. Фасади міських будівель, спотворені хаотичними плямами теплоізоляції, не прикрашають їх, а відсутність будь-якої автоматизації в системах опалення таких будівель виключає можливість економії теплової енергії, надлишок якої зазвичай у таких випадках надходить у атмосферу через відкриті вікна або вікна. Лише при плановій реконструкції будівель можлива економія енергоресурсів.
Keywords: економія енергоресурсів; теплова енергія; термомодернізація; енергоефективність; energy saving; thermal energy; thermal modernization; energy efficiency