Механізація сівби зернових культур з удосконаленням сошника стерньової сівалки - Гордійчук, Денис Станіславович (My University, 2025)
Дана кваліфікаційна робота присвячена дослідженню технологічних та конструктивних параметрів сошника зернових сівалок для стерньової сівби. У розділі вступу висвітлено актуальність теми та поставлено мету дослідження. У першому розділі проведено аналіз історії розвитку технології стерньової сівби, огляд сучасних зернових сівалок та їхніх конструктивних особливостей, а також здійснено аналіз технологічних параметрів стерньової сівби. Другий розділ присвячений практичним засадам конструкції сошника зернових сівалок для стерньової сівби. Розглянуто поняття та призначення сошника, встановлено технічні вимоги до сошника зернових сівалок, а також проведено огляд конструктивних рішень сошника. У третьому розділі проведено дослідження технологічних та конструктивних параметрів сошника зернових сівалок для стерньової сівби. З’ясовано вплив конструктивних параметрів сошника на якість стерньової сівби, досліджено вплив технологічних параметрів сошника на ефективність сівби. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення сошника та визначено оптимальні параметри сошника зернових сівалок для стерньової сівби. У висновках підсумовано отримані результати дослідження, висловлено важливі висновки та надано рекомендації щодо подальшого розвитку даної теми. У роботі також представлено список використаних джерел та додатки, що доповнюють та підтверджують отримані результати дослідження.
Keywords: зернові сівалки; стерньова сівба; технологічні параметри; вдосконалення сошника; grain seeders; stubble sowing; technological parameters; improvement of the coulter