Збудник бактеріального опіку пшениці Pseudomonas syringae pv. syringae та контроль його поширення в агрофітоценозах - Андрощук, Я. П. (My University, 2024)
Робота виконана на 51 сторінці, містить 3 розділи, 3 рисунки, 5 таблиць, 48 використаних джерел. Метою нашої роботи був моніторинг фітопатогенних бактерій в агроценозі пшениці та виділення збудників із симптоматичних рослин, виявлення присутності P. syringae на зернових культурах та перевірку їх патогенності. Патогенні штами Pseudomonas syringae викликають бактеріальні захворювання зернових культур у більшості помірних і південних регіонів вирощування. Хоча цей патоген має менше значення порівняно з грибними хворобами, P. syringae залишався маловивченим у контексті зернових культур в Україні. Водночас на полях досить часто спостерігалися пошкодження листя та зміни кольору луски, які не характерні для грибних захворювань. З огляду на це, дослідження було спрямоване на визначення присутності P. syringae у зернових культурах, вирощених в Україні. Протягом 2023–2024 років було зібрано 38 зразків рослин, що мали симптоми ураження, зокрема з озимої пшениці та ярої пшениці. Найчастіше ознаки опіку листя та базальної плямистості зерна спостерігалися у посівах ярої та озимої пшениці порівняно з озимим тритикале та ярим ячменем. З листя та зерна, з ознаками ураження фітопатогенами, ізолювали 11 штамів P. syringae (6 зі зразків листя та 5 із зерна). Однак лише 5 штамів виявилися патогенними для рослин-господарів під час тестування методом розпилення (SM).
Keywords: карантин рослин; фітопатогенні бактерії; захист і карантин рослин; захворювання зернових культур; rose quarantine; phytopathogenic bacteria; Plant protection and quarantine; diseases of grain crops