Епізоотологічний моніторинг та лікувально-профілактичні заходи за лептоспірозу у коней - Калнаус, Олег Робертович (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук зі спеціальності 16.00.03 «Ветеринарна мікробіологія, епізоотологія, інфекційні хвороби та імунологія». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. У дисертації на основі епізоотологічного моніторингу лептоспірозу серед поголів’я великої рогатої худоби, свиней, дрібної рогатої худоби, коней, диких свиней протягом 2013–2017 рр. вивчено етіологічну структуру цього зоонозу у вказаних видів тварин у південному регіоні України. Проведено аналіз сироваток крові 658 коней серопозитивних у реакції мікроаглютинації свідчить, що 186 голів (28,2 %) інфіковані лептоспірозом. Серед них найбільша кількість була уражена змішаними групами лептоспір (41 %). Серед моносерогруп домінували L. canicola (19 %), L. icterohemorragiae (22,1 %), L. gryppotiphosa (12,4 %), L. australis (5,4 %). Доведено, що у коней із сумісним латентним перебігом лептоспірозу та ринопневмонії встановлено достовірне (р<0,05) збільшення величини гематокриту та вмісту гемоглобіну, зниження кількості еритроцитів, підвищення вмісту імуноглобулінів у порівнянні зі здоровими тваринами. За сумісного перебігу лептоспірозу та ринопневмонії в організмі коней незалежно від титрів антитіл у реакції мікроаглютинації відмічається достовірне (р<0,001) зниження фібриногену та достовірне (р<0,001) збільшення розчинного фібрину, що свідчить у комплексі з гематологічними показниками про активізацію імунної системи. Виявлено, що у коней за латентного перебігу лептоспірозу та стронгілідозів зі збільшенням титрів антитіл у реакції мікроаглютинації 1:100 та інтенсивності інвазії стронгілідами 100 і більше яєць в 1 г фекалій відмічається достовірне зменшення (р<0,001) абсолютної кількості лімфоцитів та достовірне збільшення (р<0,001) абсолютної кількості еозинофілів і нейтрофілів. За сумісного перебігу лептоспірозу з бабезіозом у периферійній крові відмічається достовірне (р<0,001–0,05) зниження величини гематокриту, вмісту гемоглобіну, загального білка, кількості еритроцитів та достовірне (р<0,01) підвищення вмісту імуноглобулінів і кількості лейкоцитів. За такого стану лікувально-профілактичні обробки для коней потрібно проводити один раз на добу два дні поспіль шляхом введення трипонілу, препарату СГЕП та тетрацикліну-оксі-100. Застосування полівалентних інактивованих вакцин Bovis та Equi сприяє формуванню імунітету щодо лептоспірозу у різновікових груп коней протягом 4 місяців. На 4 та 6 місяцях після вакцинації доцільно проводити моніторинг напруженості імунітету в реакції мікроаглютинації та при необхідності проводити додаткові вакцинації
Thesis is submitted for the scientific degree of the candidate of veterinary sciences on specialty 16.00.03 «Veterinary microbiology, epizootology, infectious diseases and immunology». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. In the dissertation on the basis of epizootiological monitoring of leptospirosis among cattle, pigs, cattle, horses and wild pigs during the years 2013–2017 was studied the etiological structure of this zoonosis in these species of animals in the southern region of Ukraine. The analysis of serum blood of 658 seropositive horses in the PMA shows that 186 (28.2 %) heads were infected with leptospirosis. Among them, the largest number was affected by mixed groups of leptospiros (41 %). Among mono serogroups were dominant L. canicola (19 %), L. icterohemorragiae (22.1 %), L. gryppotiphosa (12.4 %), L. australis (5.4 %). It has been proved that in horses with a compatible latent course of leptospirosis and rhinopneumonia, a significant (p<0.05) increase in hematocrit and hemoglobin content, a decrease in the number of red blood cells, and an increase in the content of immunoglobulins in comparison with healthy animals was established. In a consistent course of leptospirosis and rhinopneumonia in the horses' organism, regardless of antibody titers in the PMA, there is a significant (p<0.001) decrease in fibrinogen and a significant (p<0.001) increase in the soluble fibrin, as evidenced in combination with hematological parameters of activation of the immune system. It was found that in horses for the latent course of leptospirosis and strontium gliidosis with an increase in antibody titers in the PMA 1:100 and intensity of invasion by strontials of 100 and more eggs in 1 gram of feces, a significant decrease (p<0.001) of the absolute number of lymphocytes and a significant increase (p<0.001) of the absolute number of eosinophils and neutrophils. In the course of the joint course of leptospirosis with babesiosis in the peripheral blood, there is a significant (p<0.001–0.05) decrease in the hematocrit, hemoglobin content, total protein, the number of red blood cells and a significant (p<0.01) increase in the content of immunoglobulins and the number of leukocytes. Under this condition, treatment and prophylactic treatment for horses should be performed once a day for two days in a row by the administration of trypinil, a preparation of SGEP and tetracycline-oxime-100. The use of polyvalent inactivated vaccine Bovis and Equi promotes the formation of immunity against leptospirosis in different age groups of horses for 4 months. In the fourth and sixth months after vaccination, it is advisable to monitor immunity tension in the PMA and, if necessary, to carry out additional vaccinations
Keywords: епізоотологічний моніторинг лептоспірозу тварин; етіологічна структура; показники клітинного метаболізму; коні; профілактика лептоспірозу; epizootological monitoring of animals’ leptospirosis; etiological structure; indicators of cellular metabolism; horses; prophylaxis of leptospirosis