Дослідження екологічних ризиків під час експлуатації автомобільних доріг - Гарячий, Ілля Вікторович (НУБіП України, 2025)
Мета роботи – оцінити техногенний вплив автомобільної дороги М-05 у межах Київської області на стан компонентів довкілля та запропонувати заходи з його мінімізації. Протягом останніх кількох десятиліть, зі стрімким розвитком автомобільного транспорту, його вплив на довкілля став дедалі серйознішим. Транспортні системи є джерелом небезпечного хімічного забруднення, що впливає на атмосферу, водойми та сільськогосподарські угіддя, а також спричиняє шум і вібрацію. Це не лише негативно впливає на навколишнє середовище, але й шкодить здоров’ю людей. Кожен транспортний засіб споживає 15 кілограмів повітря під час спалювання 1 кілограма бензину, у тому числі 5,5 кілограм кисню. Спалювання однієї тонни палива призводить до викиду 200 кілограмів оксиду вуглецю в атмосферу. Автотранспорт відповідає приблизно за 55 % загальних шкідливих викидів, що складаються з понад 200 сполук, включаючи оксид вуглецю, оксид свинцю, оксид азоту, формальдегід, ароматичні вуглеводні, бензо[а]пірен, канцерогени (включаючи поверхнево-активні речовини), багато з яких є мутагенами. Оцінка впливу шляхів на природне довкілля може сприйматися як дієвий засіб планування, сутність якого полягає у здійсненні всебічного розгляду економічних наслідків до початку очікуваної виробничої діяльності, з окремим наголосом на екологічній надійності та рівні втручання людської діяльності у навколишню природу.
Keywords: вплив автотранспорту на навколишнє середовище; ступінь забруднення ґрунтів свинцем; природоохоронні заходи для зниження негативного впливу; the impact of motor vehicles on the environment; degree of soil contamination with lead; environmental protection measures to reduce negative impacts