Продуктивність гібридів кукурудзи на чорноземах типових важкосуглинкових в умовах Лісостепу Правобережному - Демченко, Антон Сергійович (НУБіП України, 2025)
Робота виконано на 76 сторінках машинописного тексту і включає 19 таблиць, 9 рисунків, 7 фото. Магістерська робота складається зі вступу, п’яти розділів, висновків і пропозицій виробництву, списку використаної літератури в обсязі 55 джерел, додатків. Об’єкт досліджень: процеси росту і розвитку гібридів кукурудзи – ДН Атоні ДН Пульсація та елементи технології вирощування - удобрення та густота стояння. Основними завданнями роботи було: - вивчити продуктивність гібридів кукурудзи залежно густоти стояння; - дослідити вплив удобрення на продуктивність кукурудзи; - проаналізувати елементи структури врожаю гібридів кукурудзи; - розрахувати економічну ефективність вирощування гібридів кукурудзи залежно від елементів технології вирощування. Урожайність зерна кукурудзи залежить від цілого ряду чинників, важливим серед яких є удобрення. Результати наукових досліджень показали, що найбільш ефективним є внесення повного мінерального добрива N120 Р120 К120 на фоні органічних добрив (15 т/га), що забезпечило урожайність зерна кукурудзи гібриду ДН Пульсація 7,6 т./га. У варіанті із внесенням N90 Р90К90 урожайність гібриду ДН Атонстановила 6,4 т./га., перевищивши контроль на 3,2 т./га. Найбільший чистий прибуток забезпечив гібрид кукурудзи ДН Пульсація при густоті стояння 80 тис./га та високий рівень рентабельності 137%. Що стосується гібриду ДН Атон, то при густоті стояння 70 тис./га одержано чистий прибуток 1919 грн./га при рівні рентабельності 131%.
Keywords: густота стояння; строк сівби; продуктивна волога; група стиглості; stand density; sowing date; productive moisture; maturity group