Програмне забезпечення системи відеомоніторингу об'єктів з використанням комп'ютерного зору - Волинець, Олексій Романович (НУБіП УКраїни, 2025)
У сучасному світі системи відеоспостереження стали ключовим елементом безпеки, що актуально як для приватного, так і для державного сектору. Їхнє впровадження поширюється на різноманітні сфери: від забезпечення охорони різних об’єктів і контролю над доступом до інтелектуального спостереження за рухом транспорту та громадськими просторами. З технологічним прогресом зростає і необхідність автоматизації процесів відеомоніторингу, що дає змогу не лише реєструвати події, а й оперативно на них реагувати. Особливе значення мають рішення, які використовують комп’ютерний зір для автоматичного розпізнавання об’єктів в реальному часі. Основна мета цієї роботи - розробка прототипу програмного забезпечення для системи відеоспостереження об’єктів з застосуванням комп’ютерного зору. Ключові функціональні можливості системи включають виявлення об’єктів на відео з локальної або IP-камери, реєстрацію подій із збереженням метаданих і зображень у централізованій базі даних, а також організацію веб-інтерфейсу для доступу до результатів спостереження. Для досягнення поставлених цілей у роботі використовуються такі передові технології, як фреймворки OpenCV, TensorFlow або PyTorch для комп’ютерного зору, архітектури нейронних мереж YOLO або MobileNet, інструменти FastAPI або Flask для створення веб-інтерфейсу та PostgreSQL для управління базою даних. Для полегшення розгортання і обслуговування системи застосовується контейнеризація за допомогою Docker. У процесі роботи передбачено проведення системного аналізу предметної області, визначення вимог до системи, створення логічної моделі даних і UML-діаграм, реалізацію прототипу системи, тестування функціональності, визначення вимог до апаратного та програмного забезпечення, а також опис структури інсталяційного пакета.Структура пояснювальної записки є такою: • У першому розділі виконано аналіз предметної області відеоспостереження, сформульовано вимоги до системи, розглянуто існуючі рішення та сформульовано постановку задачі. • У другому розділі розроблено логічну модель даних та UML-діаграми системи. • У третьому розділі здійснено реалізацію бази даних, вибір інструментів і програмування ключових модулів. • У четвертому розділі наведено результати тестування, описані вимоги до середовища виконання та процес розгортання системи.
Keywords: системи відеоспостереження; автоматизації процесів відеомоніторингу; комп'ютерний зір; програмне забезпечення; video surveillance systems; automation of video monitoring processes; computer vision; software