Вплив засолення ґрунту на фізіологічні показники пшениці озимої за дії активаторів росту

Вантажиться...
Ескіз

Дата

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Бакалаврська робота на тему «Вплив засолення ґрунту на фізіологічні показники пшениці озимої за дії активаторів росту» складається з 53 сторінок формату А4. Також налічує 6 рисунків, 8 таблиць та 56 літературних джерел. Структура роботи складається з вступу, трьох основних розділів – огляд літератури, умови та методика проведення дослідження, результати досліджень та їх аналіз, а також висновків та використаних літературних джерел. Актуальність. На виробництво озимої пшениці значно впливає абіотичний стрес, зокрема засолення ґрунту, яке порушує фотосинтез і знижує фізіологічні показники, що веде до зменшення врожаю. Через зростання площі засолених ґрунтів в Україні важливо розробляти екологічні методи підвищення стійкості пшениці до сольового стресу. Одним із таких способів є застосування активаторів росту, наприклад гідролізату пивних дріжджів, отриманого шляхом гідролізу клітин Saccharomyces cerevisiae. Тому актуальним є вивчення впливу сольового стресу різної інтенсивності разом із гідролізатом пивних дріжджів на ріст і вміст фотосинтетичних пігментів у листках озимої пшениці сорту – Подолянка. Мета дослідження. Оцінити вплив сольового стресу в різних концентраціях та застосування гідролізату пивних дріжджів (як активатора росту) на фізіологічні показники (ріст, пігментний склад) пшениці озимої сорту «Подолянка» та оцінити ефективність гідролізату як засобу підвищення солестійкості рослин. Відповідно до мети вирішувались наступні завдання: 1. Вивчити вплив засолення NaCl в різних концентраціях на морфометричні показники пшениці озимої сорту «Подолянка». 2. Встановити вплив гідролізату пивних дріжджів у різних концентраціях на морфометричні показники пшениці озимої за умови сольового стресу. 3. Вивчити динаміку зміни вмісту хлорофілів a+b та феофітинів a+b у листках пшениці озимої за умови сольового стресу. 4. Встановити вплив гідролізату пивних дріжджів у різних концентраціях на вміст фотосинтетичних пігментів в листках пшениці озимої за умови сольового стресу. Об’єкт дослідження: озима пшениця сорту «Подолянка». Предмет дослідження: вплив сольового стресу та гідролізату пивних дріжджів на фізіологічні показники (ріст, вміст фотосинтетичних пігментів) озимої пшениці.

Опис

Ключові слова

засолений ґрунт, фізіологічні показники, пшениця озима, активатор росту, сорт «Подолянка», saline soil, physiological indicators, winter wheat, growth activator, Podolyanka variety

Бібліографічний опис

Гордюта С.О. Вплив засолення ґрунту на фізіологічні показники пшениці озимої за дії активаторів росту : дипломна робота ... бакалавра : 162 Біотехнології та біоінженерія. Київ, 2025. 52 с.

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в