Наукові журнали та збірники видань
Постійне посилання на розділhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/5
Переглянути
1 результатів
Результати пошуку
Документ Якість та безпечність меду натурального різних сортів, отриманого В Кіровоградській області(НУБіП України, 2019) Якубчак, О.М.; Єрмак, А.В.Досліджено показники якості меду натурального різних ботанічних сортів, що надходили в Кіровоградську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини впродовж 2014−2018 рр. та визначено вміст залишків антибактеріальних речовин у дослідних пробах. Проведено дослідження 160 проб меду, отриманих з різних медоносних рослин (акації, гречки, соняшнику, липи, різнотрав’я). Відповідно до карти посівів сільськогосподарських культур Кіровоградської області простежується видова бідність медоносної флори (близько 80 % складають посіви соняшнику). Тому мед соняшниковий складає 80 %, 7 % − різнотрав’я, 5% − акацієвого, 5 % − липового та 3 % − гречаного. Якість досліджуваного меду натурального відповідає чинним нормативно-правовим актам: масова частка води в межах 18,3 ± 0,5−19,5 ± 0,5 %, масова частка відновлюваних цукрів (до безводної речовини) – 78,2 ± 0,4−85,04 ± 0,7 %, масова частка сахарози (до безводної речовини) –2,4 ± 0,4−5 ± 0,5 %, діастазне число (до безводної речовини) –7,4 ± 0,3−37,1 ± 0,5 од. Готе, вміст гідроксиметилфурфуролу –3,2 ± 0,4−8 ± 0,4 мг / кг, кислотність – 18,2 ± 0,4−25,4 ± 0,3 (моль / дм3) / кг. Впродовж досліджуваного періоду вміст тетрацикліну в меді не виявлений, стрептоміцину − 2,0 ± 0,1−3,0 ± 0,4мкг/кг, хлорамфеніколу − 0,05 ± 0,03−0,1 ± 0,01мкг/кг, вміст нітрофуранів 0,15 ± 0,04−0,1 ± 0,01 мкг / кг. Вміст залишків інших антибактеріальних речовин: метронідазол − 0,18 ± 0,05−0,2 ± 0,01 мкг / кг та сульфатіазол (2017 р.) − 1,0 ± 0,4 мкг / кг.