Вітамінний склад м’яса равликів
Дата
2018
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ВЦ НУБіП України
Анотація
Актуальність даної роботи полягає у тому, що
вітаміни є незамінними факторами живлення для людей і в той же час
не є такими для тварин деяких видів. За відсутності вітамінів в
організмі розвиваються гіповітамінози, причиною яких можуть бути
екзогенні, ендогенні та змішані фактори. В умовах сьогодення
делікатесом вважається м’ясо харчових равликів, а його вітамінний
склад взагалі не вивчене питання. Тому питання наявності вітамінів у
м’ясі харчових равликів, яке є в умовах сьогодення делікатесом,
залишається не розв'язаним. Таким чином, нами було поставлено за
мету дослідити наявність вітамінів у м’ясі харчових равликів Helix
аspersa maxima, Helix aspersa muller, та Helix pomatiа та визначити
точну кількість кожного з них.
В даній роботі використовувалися методики, які детально
наведені в ГОСТ 30627.5-98, ГОСТ 30627.6-98, ГОСТ 30627.4-98, ГОСТ
30627.3-98, ГОСТ 30627.1-98.
Нами встановлено, що найбільш збагачений вітамінами, які нам
вдалося дослідити (це В1, В2, В3(РР), В9, С, А, Е), є зразок №1 з м’яса
равликів Helix aspersa maxima, які вирощувалися в умовах фермерського
господарства «РАВЛИК 2016». З усіх вітамінів м’ясо равликів Helix aspersa
maxima найбільш збагачене альфатокоферолом та ніацином – 4,2:2,47
мг / 100г відповідно. Стосовно двох останніх зразків, то найбільше
альфатокоферолу міститься у зразку №2 – 3,7 мг / 100г, а 2,4 мг / 100г
міститься ніацину у м’ясі равликів H.potatia. Слід відмітити, що аскорбінова
кислота у м’ясі всіх дослідних равликів взагалі відсутня.
Таким чином, ми можемо зробити висновок, що у равликів видів Helix
аspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatiа містяться вітаміни В1, В2,
В3(РР), В9, А, Е. І найбільш за все вітамінів Е та В3(РР) у м’ясі равликів Helix
аspersa maxima, що становлять відповідно 4,2:2,47 мг / 100г. Перспектива
наших подальших досліджень стосується уточнення вітамінного складу
вареного м'яса равликів Helix аspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix
pomatiа та проведення аналізу отриманих результатів.
Опис
Ключові слова
равлик, м’ясо равликів, Helix аspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatiа
Бібліографічний опис
Вітамінний склад м’яса равликів / І.С. Данілова // Науковий вісник НУБіП України. Серія : Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва. – К. : ВЦ НУБіП України, 2018. - Вип. 293. – С. 47 - 51