Водні біоресурси та аквакультура
Постійне посилання колекціїhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/15042
Переглянути
Документ Вплив нетрадиційних добрив на продуктивність ставів(2024) Тузинський П.В.; Савенко Н.М.Актуальність теми обумовлена зниженням рибопродуктивності внутрішніх водойм та спадом виробництва риби і рибопродукції, тому виникла необхідність розробки наукового розвитку та визначення напрямків стабілізації відтворення рибних запасів та створення умов для самовідтворення водних біоресурсів. В сучасному суспільстві визначилася тенденція мінімізації фінансових витрат та оптимізації тої чи іншої галузі виробництва, зокрема це в повній мірі підтримується в галузі рибного господарства. На сьогодні рибні господарства України перейшли на технології з більш повним використанням в харчовому раціоні риб природної кормової бази, тому актуальною проблемою є встановлення структури та функціонування основних її компонентів: бактеріо-, фіто- та зоопланктону. Дослідження розвитку основних компонентів природної кормової бази дає можливість визначити біологічну продуктивність водойм та їх кормність, що є надзвичайно важливим для рибництва. Біологічна продуктивність водойм це властивість водойми забезпечити відтворення організмів в їх біоценозах і екологічних системах. Однією із умов успішного вирощування риби є забезпеченість її природними кормами. Природний корм є джерелом надходження в організм риби всіх речовин які необхідні для її життєдіяльності і якими її не можуть забезпечити повною мірою навіть високоякісні комбікорми. Низький рівень розвитку природної кормової бази призводить до збільшення витрат штучних кормів, уповільнення росту риб і зниженню рибопродуктивності. Отож, збільшення частки природної їжі у раціоні риб прискорює темп росту та впливає на стійкість ставової риби до різних захворювань. Мета роботи полягала у дослідженні впливу пивної дробини як альтернативного добрива на продуктивність ставів.