Кваліфікаційні роботи

Постійне посилання на розділhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/1

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 3381
  • Ескіз
    Документ
    Формування організаційної структури управління підприємством та підвищення її ефективності
    (2024) Жуленко Катерина Русланівна; Голомша Н.
    Актуальність теми. Ефективність роботи будь-якого підприємства значною мірою залежить від його організаційної структури управління. У сучасних ринкових умовах, які характеризуються постійними змінами, високою конкуренцією та глобалізацією, організаційна структура управління стає ключовим фактором для досягнення стратегічних цілей та стабільного розвитку підприємства. Раціонально побудована структура управління дозволяє підприємству оперативно реагувати на зовнішні виклики, ефективно використовувати внутрішні ресурси та забезпечувати високу продуктивність праці. ТДВ «Яготинський маслозавод» є одним із провідних виробників молочної продукції в Україні. Підприємство успішно працює на ринку понад 55 років, підтримуючи високі стандарти якості та постійно розширюючи свій асортимент. Однак, для подальшого успішного розвитку та зміцнення своїх позицій на ринку, підприємству необхідно постійно вдосконалювати свою організаційну структуру управління. Актуальність теми обумовлена необхідністю адаптації підприємства до сучасних умов господарювання, що вимагають високого рівня гнучкості, інноваційності та ефективного використання ресурсів. Вдосконалення організаційної структури управління дозволить ТДВ «Яготинський маслозавод» не тільки підтримувати високу якість продукції, але й забезпечити довгострокову конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринках. Організаційну структуру та її формування досліджували Волошин Р. В. [6], Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. [21], Кравченко В. [18], Небава М.І., Ратушняк О.Г. [28], Микитюк В.М., Паламарчук Т.М., Русак О.П. [26]. Однак питання функціонування ефективної організаційної структури підприємства є багатогранним, тому необхідно надалі досліджувати цю сферу діяльності. Метою бакалаврської роботи є обґрунтування теортетико-методичних аспектів організаційної структури управління ТДВ «Яготинський маслозавод» та розробка рекомендацій щодо її вдосконалення та розвитку. Для досягнення поставленої мети були сформовані такі завдання: - обґрунтувати особливості організування як функції управління; - узагальнити сутність поняття «організаційна структура управління» та розкрити види організаційних структур; - дослідити методику оцінки ефективності системи управління підприємством; - дослідити виробничо-господарську діяльність ТДВ «Яготинський маслозавод»; - проаналізувати організаційну структуру управління досліджуваного підприємства; - дослідити ефективність системи управління ТДВ «Яготинський маслозавод»; - обґрунтувати напрями удосконалення системи управління підприємством; - розробити пропозиції щодо оптимізації організаційної структури управління ТДВ «Яготинський маслозавод»; - обґрунтувати пропозиції та впровадження заходів підвищення ефективності системи управління. Об’єктом дослідження є процес формування організаційної структури ТДВ «Яготинський маслозавод». Предметом дослідження є теоретико-методичні та практичні аспекти формування, розвитку та вдосконалення організаційної структури підприємства. Методи дослідження. Теоретичною основою даного дослідження є діалектичний метод пізнання та системний підхід до аналізу діяльності підприємства. Для досягнення поставлених завдань в бакалаврській роботі використано наступні методи: - монографічний – для узагальнення сутності поняття «організаційна структура управління»; - аналізу і синтезу – для деталізації об’єкта дослідження; - економіко-статистичний – для аналізу виробничо-господарської діяльності досліджуваного підприємства. Інформаційними джерелами дослідження слугували дані державної статистичної звітності, офіційна науково-аналітична інформація Internet- ресурсів, фінансова звітність ТДВ «Яготинський маслозавод», навчально- наукова література. Апробація результатів бакалаврської роботи: результати дослідження обговорювалися та доповідалися на VIІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих учених «Нові виклики для аграрного сектору України в умовах глобалізації» (09 травня 2024 р.). Публікації. 1. Жуленко К.Р., Голомша Н.Є. Удосконалення організаційної структури підприємства. «Нові виклики для аграрного сектору України в умовах глобалізації»: матеріали VIІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих учених (09 травня 2024 р.). К. НУБіП України, 2024. Структура роботи. Бакалаврська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел із 52 найменувань. Основний зміст роботи викладено на 67 сторінках друкованого тексту, робота містить 12 таблиць та 9 рисунків.
  • Ескіз
    Документ
    Управління ефективністю зовнішньоекономічної діяльності підприємства
    (2024) Зелюк Вікторія Олександрівна; Кузьменко С.
    Актуальність теми. Нині в умовах військового стану та за умов трансформації економічної системи нашої країни з метою забезпечення достатнього та повноцінного рівня як внутрішньої так і зовнішньої ефективності, вітчизняні підприємства нині знаходяться на тривалому етапі щодо процесу формування та адаптації саме систем управління зовнішньоекономічною діяльністю. Механізм управління зовнішньоекономічною діяльністю повинен спрямовувати свою дію на ефективне використання організаційних заходів управління аналітичною, виробничою та збутовою зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Ефективність управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства забезпечується сформованою та збалансованою системою завдань, цілей, функцій менеджменту, методів та підходів, критеріїв та факторів оцінки ефективності управління. Всі компоненти механізму управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства тісно взаємопов’язані між собою та забезпечують його ефективне та повноцінне функціонування на всіх етапах розвитку. В результаті цього й створюються необхідні передумови для удосконалення та оптимізації заходів з метою на посилення стійких позицій організації на зовнішніх ринках. Питанням ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства присвячено ряд публікацій як вітчизняних так і зарубіжних науковців, серед яких Балдинюк В. М., Білянський Ю. О., Боднарчук О. І., Гаврилюк І. І., Гобела В. В., Гонтарук Я. В., Мазур К. В., Гребельник О. П., Денисенко М. П., Панченко В., Шапоренко О. І., Діброва Л. В., Кузьменко С. В., Ковтун О. А., Діброва А. Д., Доцюк С. О., Дунська А. Р. Пінчук О. В., Завгородній А. В., Козак Ю. Г., Бурлаченко Д. М., Сукач О. О., Лобачева І. Ф., Мазур К. В., Гонтарук Я. В., Тюріна Н. М., Карвацька Н. С. та інші. Проте в результаті дослідження літературних джерел, було встановлено, що подальший розвиток саме теоретико-методичних основ обґрунтування та реалізації шляхів та резервів забезпечення ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства є актуальним завданням. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних та організаційно-методичних підходів забезпечення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Для досягнення мети нами визначені наступні завдання: – узагальнити суть, особливості та принципи управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; – дослідити механізми управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; – вивчити методичні підходи щодо оцінки ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; – розглянути організаційно-економічну характеристику підприємства; – проаналізувати сучасний стан системи управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; – провести оцінку системи управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; – запропонувати шляхи вдосконалення процесу прийняття управлінських рішень у системі зовнішньоекономічної діяльності підприємства; – визначити напрями підвищення ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Об’єктом дослідження є процес управління зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти забезпечення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Для досягнення мети бакалаврської кваліфікаційної роботи використовувались методи дослідження в основі емпіричні та загальнонаукові прийоми наукових методів. Так при аналізі сучасного стану та тенденції розвитку зовнішньоекономічної діяльності були використані середні та відносні величини а також ряди динаміки. Узагальнення та формулювання висновків були зроблені з використанням абстрактно-логічного методу та спостереження. Інформаційну базу досліджень становили Закони України, нормативно- правові та законодавчі акти, дані Державної служби статистики України, дані Міністерства економіки України, дані Асоціації «Союз виробників сокової продукції України», наукові статті вітчизняних та зарубіжних авторів, підручники та посібники з обраної тематики, Інтернет ресурси. Особистий внесок здобувача. Бакалаврська кваліфікаційна робота є результатом самостійного дослідження. Результати та висновки, викладені в бакалаврській кваліфікаційній роботі, отримані автором особисто. Обсяг і структура бакалаврської кваліфікаційної роботи. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літературних джерел із 45 найменувань. Робота містить 15 таблиць, 10 рисунків. Основний зміст бакалаврської кваліфікаційної роботи викладений на 60 сторінках комп’ютерного тексту.
  • Ескіз
    Документ
    Управління міжнародною інвестиційною привабливістю аграрних підприємств України в умовах інтеграції до ЄС
    (2024) Ястребінська Марія Євгенівна; Файчук О.
    Актуальність теми. Аграрний сектор України виявляє значну потребу у різнопланових інвестиціях, як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку. Під впливом повномасштабного вторгнення на територію України у 2022 році, національна економіка зазнала багато негативних факторів, що лише підкреслює важливість та актуальність залучення іноземних інвестицій в ключові галузі господарства, для здобуття та утримання конкурентоспроможного положення українських підприємств на ринку ЄС та укріплення подальшої співпраці та становища України на міжнародній арені. Актуальність залучення іноземних інвестицій в сучасний аграрний сектор України полягає в тому, що попри географічні переваги, цей сектор страждає від низької ефективності. Залучення іноземних інвестицій може стати вирішальним чинником у покращенні стану в аграрній сфері України, оскільки це дозволить підвищити якість та кількість виробленої продукції, впровадити сучасні технології та екологічно чисті методи виробництва, а також забезпечити створення нових робочих місць, особливо з метою адаптації до нормативів Європейського Союзу в аграрному секторі. Метою бакалаврської роботи є запропонувати й обґрунтувати шляхи вдосконалення прийняття управлінських рішень щодо підвищення міжнародної інвестиційної привабливості вітчизняних аграрних підприємств в умовах інтеграції до ЄС. Для досягнення поставленої мети потрібно виконати наступні завдання: - розглянути теоретичні підходи до визначення поняття міжнародної інвестиційної привабливості; - визначити основні фактори впливу на інвестиційну привабливість в контексті процесу євроінтеграції України; - провести аналіз інвестиційного середовища агросектору України на базі статистичних даних; - розглянути організаційно-економічну характеристику ТОВ «ШУЛЯВСЬКА- КАПТІАЛ»; - на основі обраної методики провести аналіз інвестиційного середовища підприємства за результатами його діяльності (на прикладі ТОВ «ШУЛЯВСЬКА- КАПТІАЛ»); - розробити пріоритетні заходи для покращення інвестиційної привабливості підприємства; - визначити перспективи подальшого розвитку аграрного сектору України. Об’єктом дослідження є процес залучення зарубіжних інвестицій в аграрний сектор України в умовах євроінтеграції. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і прикладних аспектів управління міжнародною інвестиційною привабливістю аграрних підприємств України в умовах інтеграції до ЄС. Для проведення дослідження у бакалаврській кваліфікаційній роботі було використано наступні методи дослідження: статистичний аналіз, аналіз фінансових показників, аналіз показників ефективності підприємства, порівняльний аналіз, аналіз теоретичних праць, графічна візуалізація, класифікація.
  • Ескіз
    Документ
    Формування товарної політики підприємства
    (2024) Войницька Наталія Валеріївна; Голомша Н.
    Актуальність теми. Успіх компанії на ринку в сучасних умовах залежить від продукції, яку вона виробляє, її сильних сторін та характеристик. Тому продумана і добре розроблена товарна політика є ключовим елементом маркетингової стратегії будь-якого суб'єкта господарювання. Формування товарної (продуктової) стратегії в сучасному ринковому середовищі має вирішальне значення, оскільки специфіка продукції підприємства визначає набір маркетингових інструментів. Маркетингова товарна політика займає центральне місце в управлінні, оскільки вона впливає на узгодження інтересів виробника і споживача. Кінцевим результатом товарної політики є запропонована товарна стратегія для вирішення маркетингових проблем і досягнення поставлених цілей. Товарна політика відіграє все більш важливу роль у сучасному бізнес- середовищі, де споживачі все більше уваги приділяють якості продукції, брендингу, упаковці та сервісу, а темпи зростання кількості нових товарів і замінників збільшуються. Товарна політика є частиною теоретичного і практичного інструментарію маркетингу, використання якого зумовлене необхідністю грамотного управління, товарної політики та асортиментного планування, і виконує подвійну функцію - повного задоволення потреб споживачів і отримання вигоди виробниками. Сьогодні компаніям для здійснення ефективної ринкової діяльності необхідна добре продумана і структурована стратегія, заснована на ретельному аналізі можливостей і загроз маркетингового середовища. У розвиток сучасної теорії та практики формування товарної політики підприємства важливий внесок зробили вітчизняні вчені Л.В. Балабанова, М. Гєргєль, Н. Сербіненко [43], С.С. Гаркавенко [6], В.Я. Кардаш [19], Є.В. Крикавський [23], Д.Г. Лук’яненко [26], А.І. Майзель, А.С. Олійник [30], І.О. Соловйов, Н.І. Трішкіна [46] та ін [8]. Викладені в їх дослідженнях положення, наукові концепції, висновки та рекомендації посідають важливе місце в сучасних теоріях корпоративної товарної політики та дозволяють краще зрозуміти складність і важливість вирішення цієї проблеми. Метою бакалаврської роботи є обґрунтування теоретичних аспектів формування товарної політики підприємства та розробка практичних рекомендацій щодо її вдосконалення та подальшого розвитку. Для досягнення поставленої мети були сформульовані та вирішені такі задачі: - узагальнити сутність поняття «товарна політика»; - дослідити елементи товарної політики; - обгрунтувати методи розробки і прийняття рішень щодо товарної політики; - проаналізувати виробничо-господарську діяльність ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен»; - дослідити асортиментну політику підприємства; - оцінити політику брендингу ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен» ; - розробити пропозиції щодо оптимізації товарного асортименту досліджуваного підприємства; - дослідити доцільність товарної диверсифікації ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен»; - обгрунтувати напрями підвищення конкурентоспроможності кондитерської продукції. Об’єктом дослідження є процес формування товарної політики ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен». Предметом дослідження є теоретико-методичні та практичні аспекти формування і вдосконалення товарної політики підприємства. Методи дослідження. Теоретичною основою даного дослідження є діалектичний метод пізнання та системний підхід до аналізу діяльності підприємства. Для досягнення поставлених завдань в бакалаврській роботі використано наступні методи: - монографічний – для узагальнення сутності поняття «товарна політика»; - аналізу і синтезу - для деталізації об’єкта дослідження; - економіко-статистичний - для аналізу виробничо-господарської діяльності досліджуваного підприємства. Інформаційними джерелами дослідження слугували дані державної статистичної звітності, офіційна науково-аналітична інформація Internet- ресурсів, фінансова звітність ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен», навчально-наукова література. Апробація результатів бакалаврської роботи: результати дослідження обговорювалися та доповідалися на VIІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих учених «Нові виклики для агарного сектору України в умовах глобалізації» (09 травня 2024 р.). Публікації. 1. Войницька Н, Голомша Н.Є. Оптимізація товарного асортименту підприємства. «Нові виклики для аграрного сектору України в умовах глобалізації»: матеріали VIІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих учених (09 травня 2024 р.). К. НУБіП України, 2024. С. 6-9. Структура роботи. Бакалаврська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел із 53 найменувань. Основний зміст роботи викладено на 66 сторінках друкованого тексту, робота містить 14 таблиць та 11 рисунків.
  • Ескіз
    Документ
    Формування організаційної структури підприємства
    (2024) Верозуб Володимир Володимирович; Міщенко І.
    Актуальність обраної теми. Будь-яке підприємство, спрямоване на розвиток і зростання, повинно ретельно переглядати та переоцінювати свої підходи до управління враховуючи особливості сучасної економіки. Завдяки жорсткій конкуренції та зростаючим вимогам до якості товарів і послуг, необхідно впроваджувати інноваційні підходи, зокрема прогресивні технології управління, які забезпечують високу ефективність вирішення бізнес-завдань і миттєву реакцію на зміни в ринковому середовищі. Потреба у відповідному комплексному рішенні, що дозволить об’єднати працівників, інформацію та бізнес-процеси, щоб краще керувати відповідними сферами діяльності організації. Практика і теорія управління організації надає відповідно значну кількість методів управління. Певні глобальні зміни у організаціях і відповідному бізнес-середовищі виявляють відповідні недоліки, що призводять до певного неефективного використання та виступають відповідним чинником для переосмислення та відповідного вдосконалення традиційних форм, організацій та методів. Управління відповідною діяльністю організації, зокрема управління стратегією, тактикою та відповідною поведінкою в бізнесі. Аналіз відповідних досліджень і публікацій. Вивчення теми формування організаційної структури управління та забезпечення підвищення її ефективності лишається у полі зору досліджень багатьох зарубіжних та українських науковців відповідно. Дослідження з даного питання проводили наступні науковці: М. Мескон, М. Альберт, Ф. Тейлор, А. Файоль, О. І. Бабчинська, Є.С. Лазеба, В.І., Устенко, О.В. Баєва, П.Г. Гордієнко, Л.Г. Дідковська, також М.М. Єрмошенко, та М.П. Денисенко, та С.А.Єрохін, і В.П. Мартиненко, також І.П. Малик, Т.М. Бурмака, та Г.Л. Монастирський, В.І. Хомяков, Ф.І. Хміль, та інші. Мета роботи полягає узагальненні відповідних теоретичних та практичних особливостей формування певної організаційної структури управління підприємством та відповідного підвищення її ефективності. Для досягнення визначеної мети роботи необхідно виконати наступні завдання: − висвітлити сутність організації як відповідної функції управління та її змісту; − опрацювати певну організаційну структура управління підприємства та уточнити її види; − проаналізувати методику оцінки ефективності організаційної структури підприємства; − охарактеризувати господарську діяльність ТДВ «Яготинський маслозавод»; − проаналізувати та представити організаційну структуру ТДВ «Яготинський маслозавод»; − оцінити фінансовий стан та систему управління в ТДВ «Яготинський маслозавод»; − запропонувати шляхи підвищення ефективності управління ТДВ «Яготинський маслозавод». − запропонувати заходи підвищення організаційної ефективності діяльності підприємства. Об’єктом дослідження є процес формування організаційної структури управління товариства з додатковою відповідальністю «Яготинський маслозавод». Предмет дослідження складають теоретичні та практичні аспекти формування організаційної структури управління підприємством. У ході написання роботи відповідно було застосовано комплекс різноманітних методів дослідження, зокрема: узагальнення, конкретизація, систематизація, індукція та дедукція, щоб обґрунтувати та узагальнити терміни та погляди щодо сутності організаційної структури управління та оцінки її ефективності. Для дослідження діяльності підприємства було використано статистичний та фінансовий аналіз. Графічний метод був застосований для відповідного наочного та схематичного відображення певних теоретичних аспектів роботи та динаміки відповідників показників діяльності досліджуваного підприємства. Метод обґрунтування та логічний метод були використані для формування рекомендацій щодо аспектів удосконалення організаційної структури управління та відповідного підвищення її ефективності. Інформаційна база бакалаврської роботи включала наукові джерела, такі як монографії та відповідні наукові статті у фахових виданнях, та матеріали науково- практичних конференцій, а також нормативні документи, котрі регулюють відповідний порядок управління підприємством, та статистичні джерела, фінансову та управлінську звітність підприємства та інтернет-джерела. Практичне значення отриманих відповідних результатів полягає узагальненні відповідних теоретичних аспектів формування організаційної структури щодо управління підприємством та відповідного підвищення її ефективності для розробки практичних рекомендацій щодо формування організаційної структури управління ТДВ "Яготинський маслозавод". Структура бакалаврської роботи включає відповідно: вступ, три розділи, висновки, також, список використаних джерел. Загальний обсяг роботи відповідно складає 79 сторінок друкованого тексту. Робота відповідно містить 16 таблиць, 20 рисунків, 4 формули. Список використаних літературних джерел містить 48 найменування та розміщений відповідно на 4 сторінках.
  • Ескіз
    Документ
    Управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства
    (2024) Вдовенко Єгор Ігорович; Діброва Л.
    В сучасних умовах глобалізації та постійних змін на міжнародних ринках управління зовнішньоекономічною діяльністю має все більш важливу роль в міжнародних відносинах. Світова економіка постійно трансформується, розвиваються стрімко технології, конкуренція стає жорсткішою. В таких умовах підприємствам необхідно постійно адаптовуватися та реагувати на зміни, шукаючи нові можливості, іти на ризики, ефективно використовувати наявні ресурси та аналізувати світовий ринок задля успішного виходу на міжнародні ринки. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства сприяє сталому економічному розвитку шляхом розширення його присутності на міжнародних ринках та залучення нових джерел виробничих ресурсів, технологій та сучасних методів організації виробництва. Ця активність сприяє зростанню виробництва та обсягів зовнішньої торгівлі, сприяючи як конкретним підприємствам, так і економіці в цілому. Сучасні економічні перетворення передбачають інтеграцію вітчизняних компаній у міжнародну економічну систему та приваблення іноземних партнерів для співпраці в Україні. Розвиток експортного потенціалу та розширення експортних можливостей підприємств – завдання, що потребує комплексного та системного підходу до управління зовнішньоекономічною діяльністю. Це вимагає впровадження широкого спектру організаційно-економічних, управлінських та технологічних заходів, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності підприємства як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках. Ключовим аспектом у вирішенні цієї проблеми є виявлення джерел оновлення експортного потенціалу та впровадження заходів для його стимулювання. Для успішного виходу на зовнішні ринки у будь-якій галузі підприємству необхідно мати як практичні, так і теоретичні знання в управлінні та здійсненні зовнішньоекономічної діяльності. Це дозволить оптимізувати інвестиційні, інноваційні та виробничо-збутові процеси та досягти успіху на міжнародному ринку. Умови воєнного конфлікту в Україні створили складну ситуацію для учасників зовнішньоекономічної діяльності, що потребує застосування нетрадиційних юридичних методів у вирішенні договірних суперечок. Особливо гостро виникає питання в контексті виконання зобов'язань та організації логістики. Проблеми з логістикою стали основним викликом для багатьох компаній – як експортерів, так і імпортерів. Бізнесу довелося швидко адаптуватися та переглядати процеси, щоб забезпечити постачання товарів або сировини, а також доставку власної продукції за кордон. Умови окупації морських портів та блокування їх роботи, припинення авіатранспорту, а також розрив торгівельних відносин з агресорами стали суттєвими факторами, які вплинули на зовнішньоекономічну сферу країни. З початку війни Україна зіткнулася з численними проблемами у сфері логістики та інфраструктури. Перш за все, перекриття кордонів із зонами конфлікту суттєво ускладнило міжнародну торгівлю та переміщення товарів через кордон. Закриття морських портів на окупованих територіях призвело до обмеження експорту та імпорту через морські шляхи. Також зупинення авіаперевезень між регіонами країни та міжнародними пунктами призвело до серйозних ускладнень у забезпеченні логістичних потреб підприємств та громадян. Всі ці фактори створили значні труднощі для бізнесу та населення України у забезпеченні та здійсненні зовнішньоекономічних операцій. Мета бакалаврської роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні та розробці пропозицій щодо вдосконалення процесу управління зовнішньоекономічною діяльністю на підприємстві ПрАТ «МХП». Для досягнення мети в роботі були поставлені і розв'язані наступні завдання: ● теоретично обґрунтувати підходи до трактування сутності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; ● узагальнити погляди вітчизняних та іноземних вчених щодо теорії управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; ● опрацювати методичні підходи щодо оцінки ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; ● проаналізувати фінансово-економічну діяльність підприємства ПрАТ «МХП»; ● провести аналіз управління зовнішньоекономічною діяльністю ПрАТ «МХП»; ● визначити ефективність управління зовнішньоекономічною діяльністю ПрАТ «МХП»; ● обґрунтувати шляхи удосконалення управління зовнішньоекономічною діяльністю ПрАТ «МХП». Об’єктом дослідження є процес управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, аналітичних і практичних аспектів щодо шляхів удосконалення управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства. Під час виконання бакалаврської кваліфікаційної роботи використовувалися наукові підходи та методи дослідження, зокрема, абстрактно–логічний (теоретичні узагальнення та формування висновків), порівняння та аналогій (для розкриття економічної сутності поняття «управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства»); системно–структурний аналіз (вивчення й узагальнення методів та механізм управління зовнішньоекономічною діяльністю на підприємстві); статистико–економічний (аналіз управління зовнішньоекономічною діяльністю на підприємстві та оцінка її ефективності); графічний (візуалізація матеріалу дослідження).
  • Ескіз
    Документ
    Формування системи управління інноваціями на підприємстві
    (2024) Угляниця Микита Іванович; Діброва Л.
    Актуальність теми дослідження. Сучасний ринок вимагає постійного оновлення та впровадження інноваційних рішень для забезпечення конкурентоспроможності підприємств. Однак, для успішного формування та управління інноваціями необхідно ретельно проаналізувати інноваційний потенціал підприємства та розробити ефективну стратегію його використання. В умовах постійного зростання конкуренції підприємства повинні постійно інновувати свої продукти, процеси та стратегії, щоб забезпечити свою конкурентоспроможність. Сільське господарство, як ключова галузь економіки, постійно стикається з різними викликами та завданнями, вирішення яких вимагає постійного вдосконалення технологій. Інноваційні технології в цьому секторі відіграють важливу роль у забезпеченні високої ефективності виробництва, збільшенні продуктивності та покращенні якості продукції. Одним з ключових напрямків розвитку сільського господарства є використання цифрових технологій. ПрАТ "Чумак" активно впроваджує системи моніторингу та управління, які дозволяють оптимізувати використання ресурсів, підвищувати ефективність виробництва та зменшувати витрати. Використання даних за допомогою сучасних аналітичних інструментів дозволяє підприємству приймати обґрунтовані рішення щодо виробничого процесу та стратегії розвитку. Крім того, важливим аспектом інноваційних технологій у сільському господарстві є розвиток біотехнологій та генетично модифікованих організмів. ПАТ "Чумак" зосереджує увагу на вивченні та впровадженні передових методів селекції та гібридизації рослин, що дозволяє отримувати більш врожайні та стійкі сорти. У цілому, інноваційні технології в сільському господарстві відіграють важливу роль у забезпеченні сталого розвитку галузі та задоволенні потреб споживачів. На прикладі ПрАТ "Чумак" можна побачити, як впровадження передових технологій допомагає підприємству збільшувати свій потенціал та займати лідерські позиції на ринку сільськогосподарської продукції. Метою даної бакалаврської кваліфікаційної роботи є обґрунтування та розробка шляхів підвищення ефективності системи управління інноваціями на підприємстві, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності, продуктивності та стійкості підприємства в умовах динамічного ринкового середовища. Для досягнення мети бакалаврської кваліфікаційної роботи були поставлені наступні завдання: 1) узагальнити теоретичні підходи до трактування сутності поняття «управління інноваціями»; 2) розкрити особливості впровадження інновацій та управління інноваціями на підприємстві; 3) опрацювати методичні засади оцінки ефективності управління інноваціями на підприємстві; 4) дати оцінку загальної організаційно-економічної характеристики ПрАТ «Чумак»; 5) провести аналіз системи управління інноваціями на підприємстві ПрАТ «Чумак»; 6) визначити ефективність управління інноваціями на підприємстві ПрАТ «Чумак»; 7) дослідити світовий досвід управління інноваціями в харчовій промисловості та обґрунтувати ефективні підходи для впровадження інновацій на українських підприємствах; 8) обґрунтувати шляхи підвищення ефективності управління інноваціями на ПрАТ «Чумак». Об'єктом дослідження є процес управління інноваціями на підприємстві ПрАТ «ЧУМАК» Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та практичних аспектів управління інноваціями на підприємстві. Під час виконання роботи використовувалися наукові підходи та методи дослідження, зокрема аналіз та порівняльний аналіз, методи діагностики та експертні оцінки. Отримані результати та висновки роботи можуть бути використані для практичного застосування в управлінській діяльності підприємства. Структура бакалаврської кваліфікаційної роботи включає вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел та додатки. Обсяг основного тексту складає 59 сторінок, у роботі використано 25 джерел, також представлено 29 таблиць та 7 рисунків. Зазначена кваліфікаційна робота ґрунтується на сучасній теоретичній базі, що включає в себе результати останніх наукових досліджень та практичний досвід управління інноваціями.
  • Ескіз
    Документ
    Управління експортним потенціалом аграрного підприємства в умовах євроінтеграції
    (2024) Свистуленко Владислав Сергійович; Файчук О.
    Розвиток економіки України в умовах дії воєнного стану та продовженні бойових дій супроводжується різними кризовими явищами в зовнішньоекономічних та соціальних напрямках, що в першу чергу зумовлені політичною нестабільністю в країні та неефективним процесом реформування економіки країни. Розвиток зовнішньоекономічної роботи вітчизняних підприємств також супроводжується вагомим впливом політичного та міжнародного середовища на їх діяльність. Це в комплексі зумовлює потребу в проведенні аналізу та оцінки потенційних можливостей суб'єктів господарювання на те, щоб здійснити зовнішньоекономічну діяльність, що зумовлює потребу в дослідженні поняття експортного потенціалу як економічної категорії. Мета роботи полягає в розкритті науково-теоретичних аспектів управління експортним потенціалом компанії Kernel Holdings S.A. та виокремленні практичних напрямків оптимізації його використання. Основними завданнями бакалаврської роботи є: - розглянути сутність поняття «експортний потенціал», його види і структуру; - дослідити особливості управління експортним потенціалом сільськогосподарського підприємства; - розкрити методичні підходи до оцінки величини експортного потенціалу та ефективності управління ним в аграрній сфері; - навести загальну організаційно-економічну характеристику досліджуваного аграрного підприємства; - оцінити величину експортного потенціалу досліджуваного підприємства; - провести діагностику ефективності системи управління експортним потенціалом досліджуваного підприємства; - навести прогноз розвитку аграрного ринку ЄС та перспектив збуту продукції для вітчизняних підприємств; - виявити напрямки оптимізації використання експортного потенціалу досліджуваного підприємства; - надати економічне обґрунтування управлінського рішення щодо оптимізації використання експортного потенціалу досліджуваного підприємства. Об’єктом дослідження є процес управління експортним потенціалом аграрного підприємства. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і прикладних основ управління експортним потенціалом аграрного підприємства в умовах євроінтеграції. При написанні роботи використовувалися загальні та спеціальні методи наукового пізнання, зокрема методи системного аналізу та синтезу, індукція та дедукції, узагальнення, а також методи графічного відображення основних результатів та статистичні методи. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що напрямки оптимізації використання експортного потенціалу досліджуваного підприємства можна використовувати в інших компаніях галузі. Випускна кваліфікаційна робота складається із вступу, 3 розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел та додатків. Основний текст роботи становить 66 сторінок, в т. ч. 7 таблиць, 16 рисунків. Список використаних джерел містить 51 найменувань, викладених на 5 сторінках.
  • Ескіз
    Документ
    Управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства
    (2024) Солошенко Максим Олександрович; Бутенко В.
    Актуальність теми дослідження. В умовах євроінтеграційних процесів економіка України тісно пов’язано із формуванням конкурентного середовища, яке визначає економічні можливості підприємства, результати його діяльності в умовах ринкової конкуренції. Сучасні умови економічного розвитку характеризуються посиленням конкуренції на ринку товарів і послуг, що зумовлює необхідність підвищення підприємствами своєї конкурентоспроможності. Особливо актуальним це питання є для підприємств, котрі працюють на міжнародних ринках. Однак покращення фінансових результатів і прийняття правильних рішень сьогодні недостатньо. У сучасних умовах потрібно забезпечити функціонування системи управління, яка спрямована на досягнення конкретних цілей або вирішення певних задач шляхом ефективної роботи підприємства, що дозволить досягти високого рівня його конкурентоспроможності. Адже конкурентоспроможність підприємства – це багатоаспектна економічна категорія, яка є одним із основних критеріїв оцінки ефективності його діяльності та результативним показником ефективності системи управління суб’єктом господарювання. Це вимагає впровадження сучасних інструментів і технологій управління міжнародною конкурентоспроможністю аграрного підприємства. Питанню конкурентоспроможності, у тому числі міжнародної конкурентоспроможності підприємства, присвячена значна кількість наукових праць зарубіжних та вітчизняних вчених-економістів, серед яких можна виділити таких видатних науковців як Я. Березівський, С. Бестужева, Н. Бшарат, Т. Васильців, Г. Воронін, Ю. Гринчук, Л. Діброва, Л. Дідівська, А. Касич, Т. Колесник, Н. Коваленко, О. Ковтун, Ю. Козак, С. Клименко, О. Лозовський, Р. Лупак, С. Мізюк, О. Ралко, Д. Решетняк, Н. Тарнавська, Р. Тульчинський, І. Уханов, Л. Юрчишина та інші. Кожен науковець пропонує власне розуміння процесу управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства, проте єдиний підхід щодо формування ефективної системи управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства до теперішнього часу в науці відсутній. Потреба дослідження теоретичних, методичних та практичних аспектів управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства обумовила вибір теми роботи та свідчить про її актуальність. Мета та завдання дослідження. Метою дослідження є узагальнення і критична оцінка теоретико-методичних положень та розробка практичних рекомендацій щодо управління міжнародною конкурентоспроможністю досліджуваного підприємства. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі основні завдання: - визначити сутність конкурентоспроможності підприємства та охарактеризувати основні фактори, які сприяють підвищенню її рівня; - охарактеризувати систему управління конкурентоспроможністю на підприємстві; - визначити основні методи оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства; - проаналізувати ж діяльність досліджуваного підприємства; - здійснити загальну характеристику діяльності ПрАТ «Миронівський Хлібопродукт»; - охарактеризувати структуру управління ПрАТ «Миронівський Хлібопродукт»; - дослідити стан експортної діяльності ПрАТ «Миронівський Хлібопродукт»; - здійснити оцінку міжнародної конкурентоспроможності підприємства ПрАТ «Миронівський Хлібопродукт»; -  сформулювати напрямки вдосконалення системи управління конкурентоспроможністю на досліджуваному підприємстві. Об’єктом дослідження є процес управління конкурентоспроможністю підприємства. Предметом дослідження є комплекс теоретико-методичних та практичних аспектів, пов’язаних з управлінням міжнародною конкурентоспроможністю підприємства. Для досягнення поставленої мети було використано наступні методи дослідження: метод спостереження, метод порівняння, метод систематизації, метод абстрагування, методи аналізу та синтезу, метод статистичних групувань, метод SWOT-аналізу, системний підхід, графічний метод, економіко- математичні методи та інші. Інформаційною базою дослідження є нормативно-правові акти, що регламентують порядок здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємства, наукові праці, теоретичні висновки та узагальнення вітчизняних і зарубіжних вчених, статистична інформація, дані бухгалтерського обліку та звітності. Оброблення даних здійснювалося за допомогою сучасних інформаційних технологій та програм. Структура та обсяг роботи. Основний текст бакалаврської кваліфікаційної роботи викладено на 75 сторінках, робота містить 9 таблиць, 15 рисунків, 59 використаних джерел, а також 2 додатки.
  • Ескіз
    Документ
    Формування експортного потенціалу ринку м’яса свинини України в умовах євроінтеграції
    (2024) Скоц Ольга Василівна; Ібатуллін М.
    Інтеграція України до європейського простору відкриває нові можливості для розвитку різних галузей, зокрема й аграрного сектору. Серед експортно орієнтованих товарів м'ясо свинини посідає чільне місце, адже Україна входить до топ-10 світових виробників цієї продукції. Однак, реалізація експортного потенціалу української свинини на ринку ЄС потребує ретельного вивчення та аналізу низки аспектів, пов'язаних з адаптацією до європейських стандартів, вимог та норм. Із запровадженням воєнного стану в Україні галузь свинарства опинилася у частковій невизначеності, що призвело до втрати ринків збуту, які й до того були вимогливі до українських експортерів через часті спалахи АЧС в Україні; до зменшення поголів’я або ж його ліквідації через нестачу кормів та фінансування. Внаслідок воєнних дій значно порушилися логістичні зв’язки. Враховуючи, що Україна експортує лише близько 1% свинини з усіх видів м’ясної продукції, це робить українських експортерів ще менш впевненими у можливості подальшого розвитку галузі, маючи скрутне становище. Знаходження шляхів стимулювання експортного потенціалу свинини і ринків збуту цієї продукції є головним завданням сільськогосподарських підприємств. В цьому полягає актуальність теми даної бакалаврської роботи. Проблемою стану української галузі свинарства займалися такі вчені як М. Гопка, А. Карпенко, О. Савчук та ін., які досліджували фактори, що впливають на конкурентоспроможність українського експорту м'яса свинини, а також Ю. В. Самойлик, О.С. Юрченко, О. М. Бондарська, О. Маслак, С. М. Калінчик, Н. О. Аверчева, які аналізували проблеми та перспективи розвитку експорту м'яса свинини. Ці та інші дослідження слугували теоретичною та методичною базою для проведення даного дослідження. Мета бакалаврської кваліфікаційної роботи полягає у виявленні та розумінні теоретичних та практичних аспектів формування експортного потенціалу ринку м'яса свинини України в умовах євроінтеграції. Відповідно до мети окреслено наступні завдання: 1. розкрити сутність поняття «експортного потенціалу»; 2. визначити механізми формування експортного потенціалу; 3. проаналізувати особливості формування експортного потенціалу в умовах воєнного стану; 4. розглянути світову кон’юнктуру ринку свинини; 5. проаналізувати експортний потенціал ринку свинини України; 6. визначити економічну ефективність виробництва свинини в умовах воєнного стану; 7. охарактеризувати світовий досвід стимулювання експорту свинини; 8. дослідити напрями забезпечення державної підтримки експортного потенціалу ринку свинини України; 9. визначити напрями підвищення економічної ефективності експорту свинини в Україні в умовах воєнного стану. Об’єктом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є експортний потенціал ринку м’яса свинини України. Предметом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є формування експортного потенціалу ринку м’яса свинини України. Методи дослідження. У ході написання бакалаврської кваліфікаційної роботи застосовувались такі методи дослідження, як функціональний та системний аналіз, історичне та логічне спостереження, метод синтезу інформації, методи графічного зображення, групування, порівняння та метод узагальнення. Ця бакалаврська кваліфікаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Перший розділ бакалаврської кваліфікаційної роботи присвячено дослідженню теорії сутності, механізму та особливостям формування експортного потенціалу. У другому розділі бакалаврської кваліфікаційної роботи було проаналізовано та оцінено сучасний стан експортного потенціалу ринку свинини України в умовах воєнного стану, а також проведено аналіз економічної ефективності виробництва свинини в Україні в умовах воєнного стану. Третій розділ роботи розкриває напрями стимулювання забезпечення експортного потенціалу ринку м’яса свинини України в умовах воєнного стану, а також в ньому розглянуто шляхи забезпечення державної підтримки експортного потенціалу ринку свинини України. У бакалаврській кваліфікаційній роботі подано 11 рисунків та 4 таблиці. Для написання дипломної роботи було використано 40 джерел інформації, серед яких наукові роботи, підручники, наукові статті та журнали, монографії та інтернет-ресурси, зокрема офіційні сайти та статистичні дані.