Тваринництво та технології харчових продуктів

Постійне посилання колекціїhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/8027

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Ступінь фенотипової консолідованості різних селекційних груп молочної худоби
    (НУБіП України, 2019) Сіряк, В.А.
    Цінність різних селекційних груп тварин визначається не тільки рівнем їх продуктивності, відтворення, якістю продукції, пристосованістю до технології тощо, а й рівнем фенотипової консолідованості, за рахунок якої забезпечується необхідна гомогенність та сталий рівень бажаних ознак. Метою дослідження було визначення фенотипової консолідованості різних селекційних груп молочної худоби (напівсестер за батьком, ліній, порід). Встановлено, що найбільш консолідованими за надоєм, масовою часткою жиру і білка в молоці, віком першого отелення і тривалістю періоду між отеленнями є групи напівсестер за батьком (Кс5 = 0,202) порівняно із фенотиповою консолідованістю ліній (Кс5 = 0,035) і порід (Кс5 = 0,088). Найбільш консолідованими за дослідженими ознаками є групи дочок бугаїв Нірвана 101709244 (Кс5 = 0,317) і Тахое 8189401 (Кс5 = 0,331), корів ліній Маршала 2290977 (Кс5 = 0,193) і Дж. Бесна 5694028588 (Кс5 = 0,103), а також поголів’я українських чорно-рябої і червоно-рябої молочних порід (Кс5 = 0,144 і Кс5 = 0,129 відповідно). Отже, за підвищення рівня селекційної групи у внутрішньопорідній ієрархії спостерігається зниження ступеня їх фенотипової консолідованості.