Наукові журнали та збірники видань
Постійне посилання на розділhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/5
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Вітамінний склад м’яса равликів(ВЦ НУБіП України, 2018) Данілова, І.С.Актуальність даної роботи полягає у тому, що вітаміни є незамінними факторами живлення для людей і в той же час не є такими для тварин деяких видів. За відсутності вітамінів в організмі розвиваються гіповітамінози, причиною яких можуть бути екзогенні, ендогенні та змішані фактори. В умовах сьогодення делікатесом вважається м’ясо харчових равликів, а його вітамінний склад взагалі не вивчене питання. Тому питання наявності вітамінів у м’ясі харчових равликів, яке є в умовах сьогодення делікатесом, залишається не розв'язаним. Таким чином, нами було поставлено за мету дослідити наявність вітамінів у м’ясі харчових равликів Helix аspersa maxima, Helix aspersa muller, та Helix pomatiа та визначити точну кількість кожного з них. В даній роботі використовувалися методики, які детально наведені в ГОСТ 30627.5-98, ГОСТ 30627.6-98, ГОСТ 30627.4-98, ГОСТ 30627.3-98, ГОСТ 30627.1-98. Нами встановлено, що найбільш збагачений вітамінами, які нам вдалося дослідити (це В1, В2, В3(РР), В9, С, А, Е), є зразок №1 з м’яса равликів Helix aspersa maxima, які вирощувалися в умовах фермерського господарства «РАВЛИК 2016». З усіх вітамінів м’ясо равликів Helix aspersa maxima найбільш збагачене альфатокоферолом та ніацином – 4,2:2,47 мг / 100г відповідно. Стосовно двох останніх зразків, то найбільше альфатокоферолу міститься у зразку №2 – 3,7 мг / 100г, а 2,4 мг / 100г міститься ніацину у м’ясі равликів H.potatia. Слід відмітити, що аскорбінова кислота у м’ясі всіх дослідних равликів взагалі відсутня. Таким чином, ми можемо зробити висновок, що у равликів видів Helix аspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatiа містяться вітаміни В1, В2, В3(РР), В9, А, Е. І найбільш за все вітамінів Е та В3(РР) у м’ясі равликів Helix аspersa maxima, що становлять відповідно 4,2:2,47 мг / 100г. Перспектива наших подальших досліджень стосується уточнення вітамінного складу вареного м'яса равликів Helix аspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatiа та проведення аналізу отриманих результатів.Документ Нормативне регулювання безпечності і якості м’яса равликів(ВЦ НУБіП України, 2018) Данілова, І.С.; Яценко, І.В.; Рисований, В.І.Актуальність даної роботи полягає у тому, що на сьогоднішній день у країні не повністю вирішені питання контролю якості і безпечності та ветеринарно-санітарної оцінки равликів, які використовуються з метою харчування людей і виробництва лікарських препаратів. На превеликий жаль, в сучасних умовах в Україні не існує Держстандартів щодо цього напряму. Тому нами була досліджена світова нормативно-правова база щодо ветеринарно-санітарної експертизи м’яса харчових видів равликів.Опрацьовані матеріали наступних нормативних документів: Guidance on producing, harvesting and importing terrestrial edible snails for human consumption Snails for human onsumption are defined in paragraph 6.2, Annex I of Regulation (EC) № 853/2004 as Muller, Helix lucorum and species of the family Achatinidae, Regulation (ЕС) № 854/2004 of the Еuropean Рarliament and of the council; Регламент о ветеринарно- санитарных требованиях, общих и специальных требованиях к гигиене пищевых продуктов животного происхождения и гигиенических требованиях к пищевым продуктам животного происхождения. №25/11 Республики Сербия; Ветеринарно-санитарные правила по производству мяса и других пищевых продуктов из виноградных улиток и иных моллюсков, заготовке, транспортировке виноградных улиток. Постановление Министерства сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь 7.03.2012 г. № 13; Philippine National Pns/Bafps 89:2011 Standard ICS 67.120.30 Live and raw bivalve mollusks. У розглянутих нами нормативних документах ретельно висвітлені лише вимоги до території, побутових, виробничих та допоміжних приміщень, технологічних процесів, обладнання, інвентаря, сировини, допоміжних матеріалів, пакування, транспортування равликів, маркування, умов зберігання, проведення дезінсекції, дератизації, дезінфекції, організації виробничого контролю. Перспективою наших досліджень буде обґрунтувати комплекс показників ветеринарно-санітарної експертизи та розробити систему контролю безпечності та якості м’яса равликів. В Україні є нагальна потреба у розробці правил ветеринарно-санітарної експертизи м'яса харчових видів равликів.