Наукові журнали та збірники видань
Постійне посилання на розділhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/5
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Визначення біологічної цінності м’яса органічних курчат(НУБіП України, 2020) Кучерук, М.Д.; Засєкін, Д.А.Вивчено хімічний склад м'яса і вміст амінокислот у м'язовій тканині курчат м'ясо-яєчного напряму продуктивності за органічного вирощування. Метою досліджень було вивчення впливу нутріцевтиків на якість і повноцінність курячого м’яса. Про біологічну цінність м’яса роблять висновок за «білково- якісним показником», який є співвідношенням триптофану (індикатором повноцінних білків м’язової тканини) до оксипроліну (показника неповноцінних сполучнотканинних білків). Дослідження проводились у органічному господарстві. Птиця утримувалась у пташниках із вільним виходом на пасовище, отримувала органічні корми. Курчатам дослідних груп (Д1 та Д2) застосовувались натуральні профілактичні препарати – пробіотик та постбіотик відповідно, курчата контрольної групи не отримували жодних профілактичних препаратів. Після забою птиці здійснювали порівняльну оцінку біологічної цінності м'яса дослідних і контрольних курчат, визначено амінокислотний скор білка грудних і стегнових м'язів. Встановлено, що застосування в годівлі пробіотика і постбіотика покращує амінокислотний склад м’яса птиці на фоні кращої продуктивності та збереженості курчат. Серед незамінних амінокислот у м’ясі курчат з Д1 реєстрували вірогідне збільшення валіну на 5,76 %, ізолейцину – на 5,22, лізину – на 7,42, метіоніну – на 4,96, триптофану – на 4,83, аргініну – на 4,98 %. У м’ясі курчат Д2 вірогідне збільшення показників розподілилось наступним чином: ізолейцину на – 4,75 %; лізину – на 8,05; метіоніну – на 9,67 %; триптофану – на 16,69; аргініну – на 5,71 %. Серед замінних амінокислот за результатами досліджень грудних м’язів курчат у дослідних групах відмічено збільшення в Д1 аланіну – на 5,47 % і цистину – на 11,49 %, а в Д2 аланіну – на 6,58 % і цистину – на 25,32 %. Білково-якісний показник м’яса органічних курчат обох дослідних груп перевищує значення такого у пробах м’яса курчат з контрольної групи. Отже, органічне вирощування птиці з використанням натуральних профілактичних нутріцевтиків сприяє покращенню біологічої цінності м’яса курчат.Документ Порівняльна характеристика мікробного фону повітря пташників за різних систем вирощування курчат(ВЦ НУБіП України, 2018) Кучерук, М.Д.; Засєкін, Д.С.; Ушкалов, В.О.; Виговська, Л.М.; Мачуський, О.В.Надмірний мікробний тиск у пташниках створює умови для погіршення стану здоров’я птиці й зниження її продуктивності. В статті здійснено аналітичний огляд систем утримання курчат- бройлерів, розглянуто як органічне вирощування птиці відрізняється від умов кліткового та вільно-вигульного утримання курей. Показано результати бактеріологічного дослідження повітря пташників щодо накопичення в них мікроорганізмів за традиційної, вільно-вигульної та органічної системи утримання птиці. Найменшу кількість мікрофлори з повітря було виділено за органічного вирощування курчат-бройлерів. Найбільшу кількість патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів виділили з пташника традиційної системи вирощування. В умовах сертифікованого органічного господарства було проведено дослід щодо випробування у якості натуральних профілактичних препаратів пробіотику, бактеріоцину та постбіотику (оскільки превентивне використання антибіотиків заборонене у органічному тваринництві). В єксперименті використовувались курчата-бройлери кросу Кобб 500. Практично неможливо повністю позбутися аерогенної мікрофлори, проте, контролювати та підтримувати її на допустимому рівні за органічного вирощування птиці цілком необхідно. В приміщенні курчат контрольної групи впродовж всього досліду реєстрували більш високе загальне мікробне число повітря порівняно з повітрям дослідних груп.