Підручники та навчальні посібники
Постійне посилання колекціїhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/6183
Переглянути
318 результатів
Результати пошуку
Документ Стандартизація та управління якістю продукції рослинництва(ЦІТ, 2024) Подпрятов Григорій Іванович; Войцехівський Володимир Іванович; Насіковський Володимир АнатолійовичУ навчальному посібнику детально розглянуті історичний аспект стандартизації, сучасні перспективи розвитку та її роль у покращенні якості продукції, інтенсифікації виробництва, підвищенні ефективності управління якістю продукції, описано досвід застосування різних систем управління якістю продукції, сучасні методи контролю якості продукції рослинництва, а також особливості сертифікація рослинної сировини. Посібник містить інформацію про міжнародну стандартизацію та види метрологічної діяльності, взаємозв’язок стандартизації, метрології та кваліметрії при виробництві продукції рослинництва. Детально викладені, основні положення державної системи стандартизації України, вітчизняний і зарубіжний досвід управління якістю продукції та сертифікації продукції на базі міжнародних стандартів ISO серії 9000 та 22000. Навчальний посібник призначений для здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності Агрономія». Викладена у посібнику інформація буде цікава керівникам і спеціалістам сільського господарства, аспірантам та слухачам курсів підвищення кваліфікації.Документ Рослинництво(Прінтеко, 2024) Каленська Світлана Михайлівна; Мокрієнко Володимир Анатолійович; Антал Тетяна ВолодимирівнаУ навчальному посібнику «Рослинництво» викладено морфобіологічні, агробіологічні, агротехнологічні основи рослинництва. Висвітлено біологію і сучасні технології вирощування польових культур – зернових, зернобобових, технічних (буряків цукрових, бульбоплідних, олійних, ефіроолійних, ароматичних прядивних, та ін.). Подано сучасні системи удобрення та захисту рослин від шкідливих організмів. Представлено основи програмування та прогнозування врожайності польових культур. Даний навчальний посібник пройшов незалежну експертизу і затверджений до видання рішенням Вченої ради НУБіП України, як навчальний посібник для студентів, які навчаються за спеціальністю 201 «Агрономія».Документ Методика викладання фінансових дисциплін(Вид- во Європ. ун-ту, 2005) Худолій Л.М.Навчальний посібник «Методика викладання фінансових дисциплін» підготовлено відповідно до навчального плану підготовки спеціалістів і магістрів з фінансів. Він складається із вступу; змісту тем дисципліни; змісту практичних занять та завдань для індивідуальної і самостійної робіт; лекційного матеріалу, який охоплює науково-практичні аспекти освіти і навчання в Україні у XXI ст.., психолого-педагогічні аспекти навчальної роботи із різними категоріями студентів, правила підготовки і ефектного проведення лекційних занять, організацію практичних і семінарських занять з фінансових дисциплін за різними формами навчання, особливості застосування активних методів навчання при викладанні фінансових дисциплін, розробку навчально-методичного комплексу фінансової дисципліни; переліку запитань до заліку і списку рекомендованої літератури. Сподіваємося, що навчальний посібник буде корисним для спеціалістів і магістрів всіх форм навчання під час вивчення дисципліни «Методика викладання фінансів», при проходженні ними педагогічної практики, а також для викладачів-початківців і аспірантів. Автор висловлює щиру подяку всім, хто допомагав у підготовці цього видання до виходу у світ.Документ Овочівництво(НУБіП України, 2024) Бобось Ірина Макарівна; Федосій Іван Олексійович; Сич Зеновій Деонизович; Комар Олександр Олександрович; Сєдова Олена ОлександрівнаУ навчальному посібнику розглянуто теми лабораторних та практичних занять навчальної дисципліни «Овочівництво». З метою забезпечення майбутнього фахівця практичними навичками наведена класифікація овочевих культур, характеристика насіння та методика визначення їхніх посівних якостей. Подані розрахунки площі живлення, густоти рослин і норми сівби насіння; потреби господарства у розсаді, парниках (плівкових теплицях), біопаливі і ґрунтосумішах для вирощування овочевих культур; розробка сівозміни. Представлені мінливості морфологічних ознак і біологічних особливостей та сучасний стан сортового різноманіття овочевих культур. Навчальний посібник розрахований для студентів закладів вищої освіти освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальностей 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» й 201 «Агрономія». Також посібник буде корисним для науковців, викладачів вузів і коледжів, аспірантів та широкого загалу практиків галузі овочівництваДокумент Комп’ютерна схемотехніка і архітектура комп’ютерів(НУБіП України, 2024) Кулініч О. М.; Касаткін Д.Ю.; Шкарупило В.В.У навчальному посібнику розглянуто аналіз та синтез цифрових елементів і пристроїв, які є основою сучасної елементної бази електронної апаратури різного призначення інфокомунікаційних систем, обчислювальної та вимірювальної техніки, систем керування та автоматики, мікропроцесорної техніки. Викладено основи математичного, логічного проектування та схемотехніку цифрових елементів і пристроїв: системи числення, формати та коди чисел, алгебра логіки, синтез цифрових автоматів, принцип роботи базових логічних елементів, цифрових вузлів комбінаційного та накопичувального типу, позначення, параметри та характеристики, реалізація на їх основі сучасних інтегральних мікросхем. Навчальний посібник призначений для використання в навчальному процесі Національного університету біоресурсів і природокористування а також може застосовуватися в інших вищих та середніх спеціальних навчальних закладах за фахом кібербезпека, комп’ютерні науки та ін.Документ Загальні технології харчової промисловості(ЦП "Компринт", 2024) Савченко Олександр Аркадійович; Грек Олена Вікторівна; Тимчук Алла ВікторівнаНаведено інноваційні рішення щодо розширення асортименту молочних продуктів, визначення критеріїв вибору поліфункціональних інгредієнтів для забезпечення продуктів незамінними нутрієнтами, збалансування та ін. Особливу увагу приділено сучасному технічному рівню оброблення молока, дано зображення та характеристики технологічного обладнання, апаратурне оформлення інноваційних технологій молочних і молоковмісних продуктів. Розглянуто ідентифікацію складу молока незбираного та інгредієнтів для збереження показників якості і збагачення молочних продуктів. Наведено інформацію щодо технічних рішень з миття та дезінфекції технологічного обладнання, характеристику мийних засобів, сучасних видів упаковки тощо. Інформація підручника сприятиме набуттю загальних, інтегральних та фахових компетентностей у здобувачів всіх рівнів вищої освіти і науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, а також фахівців з виробництва сучасних продуктів на молокопереробних підприємствах.Документ General technologies of food production(CP “Komprint”, 2024) Savchenko O.; Grek O.; Tymchuk A.; Ochkolyas O.The textbook presents the general fundamentals of food production technology, concepts and definitions, tasks, and technologies of individual food products, focusing on aspects of resource conservation at enterprises. Particular attention is paid to the mechanisms of influence of certain technological parameters of production processes on the formation of the quality of the final food product on the example of dairy products with a high fat content. The publication is intended for applicants, postgraduate students and teachers of higher education institutions, as well as food industry professionals.Документ Машини та обладнання для тваринництва(НУБіП України, 2024) Хмельовський Василь Степанович; Братішко В.В.; Ребенко Віктор Іванович; Заболотько Олег Олександрович; Потапова Світлана Євгенівна; Ачкевич Оксана Миколаївна; Ачкевич Василь Іванович; Ікальчик Микола ІвановичМістить методичні вказівки стосовно виконання лабораторних робіт, які охоплюють базові машини та обладнання всіх основних виробничих процесів тваринницьких підприємств. Навчальний посібник для підготовки фахівців ОС «бакалавр» зі спеціальності 208 «Агроінженерія» галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство» та 133 «Галузеве машинобудування» у вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації Міністерства освіти і науки України. Навчальний посібник підготовлено відповідно до навчальної програм однойменного курсу і буде корисний аспірантам та викладачам закладів вищої освіти.Документ Адаптивна селекція рослин(НУБіП України, 2024) Ковалишина Г.М.; Дмитренко Ю.М.; Макарчук О.С.; Пірич А.В.Зміст навчального посібника відповідає навчальній програмі дисципліни «Адаптивна селекція рослин» ОС Магістр, спеціальності 201 «Агрономія», ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських культур». Посібник буде корисний здобувачам вищої освіти, аспірантам та науково-педагогічним працівникам закладів вищої освіти.Документ Інформаційні та комунікаційні технології в економіці(2024) Глазунова Олена Григорівна; Саяпіна Таїсія Петрівна; Корольчук Валентина Ігорівна; Волошина,Тетяна Володимирівна; Сидорук Єлизавета ОлександрівнаВ навчальному посібнику «Інформаційні системи та технології в економіці» для студентів економічних спеціальностей