Економіка і управління бізнесом
Постійне посилання колекціїhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/8013
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Використання проектів землустрою для еколого-економічного обгрунтування сівозмін та облікового контролю якості сільськогосподарських угідь(ВЦ НУБіП України, 2018) Машкова, Т.В.Відзначено, що проекти землеустрою треба розглядати як синтез різних чинників підвищення ефективності використання земельних ресурсів через впорядкування чергування сільськогосподарських культур і формування якісного обліково-контрольного середовища для ефективного управління цими процесами. Відмічено, що проекти землеустрою в сьогоднішніх умовах не знайшли широкого застосування як за рахунок різноманітності і динамізму розміру суб’єктів землекористування, недотримання спроектованих сівозмін, так і за значної вартості їх розробки. Обгрунтована необхідність упорядкування законодавчо-норма-тивної бази формування проектів землевпорядкування з акцентом не тільки на економічну складову, а й на соціально-екологічну. Запропоновано систему обліково-контрольного забезпечення управління чергуванням сільськогосподарських культур за критеріями підвищення окупності витрат на землевпорядні роботи та нарощу-вання якісного потенціалу сільськогосподарських угідь.Документ Досвід Польщі щодо органічного виробництва та перспективи його розвитку в Україні(ВЦ НУБіП України, 2018) Артиш, В.І.Проведено системний аналіз тенденцій розвитку органічної продукції в Україні та Польщі, який показав, що загальна площа сертифікованих екологічних земель в Україні за досліджуваний період (2006–2016 роки) зросла в 1,7 раза, а в Польщі з 2004 до 2014 року зросла в 12 разів. Встановлено, що найсуттєвіший вплив на якісні структурні зміни в економічному секторі має адаптація до європейських стандартів, які встановлюють сприятливу систему регулювання агровиробництва, маркування та інспекцію органічної продукції. Саме тому Польща, перебуваючи в Європейському Союзі, має значну перевагу над Україною. Узагальнено систему контролю і сертифікації уповноваженими органами, а також механізм фінансової підтримки органічного агровиробництва. Наголошено на необхідності використання досвіду Польщі з метою екологізації сільського господарства й розвитку органічного агровиробництва в Україні.Документ Аналітичний огляд реформування системи державного управління якістю продуктів харчування та захисту споживачів в Україні(ВЦ НУБіП України, 2018) Смачило, В.В.; Божидай, І.І.Висвітлено питання проведення реформи у сфері забезпечення якості та безпечності продуктів харчування й продовольчої сировини, розглянуто досвід зарубіжних країн. Визначено, що створення Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів дало змогу оптимізувати роботу підлеглих підрозділів та уникнути дублювання їх функцій. Проаналізовано основні законодавчі документи, що регулюють трансформаційні процеси в сільськогосподарській галузі України, визначено основні напрями змін. Зазначено, що оновлення нормативно-правових актів України забезпечить гармонізацію з міжнародними стандартами якості та дозволить перенести відповідальність за контроль якості кінцевої продукції з боку держави на операторів ринку.