Наукові журнали та збірники видань
Постійне посилання на розділhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/5
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Мікробіологічні показники консервів м’ясних з яловичини за зберігання(НУБіП України, 2019) Хомутенко, В.І.; Якубчак, О.М.Дослідженнями встановлено, що кількість МАФАнМ м’ясних консервів з яловичини за №№ 1–7, 9, 10 після їх виготовлення та зберігання упродовж одного та двох років відповідали нормативним показникам 1,1х102 КУО/г. У м’ясних консервах за № 8 «Яловичина тушкована вищого ґатунку» КМАФАнМбув дещо не вірогідно був підвищеним у 1,27 раза, порівняно з нормативним показником, а також вірогідно підвищеним, порівняно з консервою № 6 (контроль) – у 14,0 разів (Р < 0,001); за зберігання упродовж 1 та 2 років КМАФАнМ був незначно вірогідно підвищеним, відповідно, (1,47 ± 0,22)х102 (Р < 0,001) та (1,51 ± 0,35)х102 КУО/г (Р < 0,001), порівняно з показниками консервів м’ясних після виготовлення.У зразку м’ясних консервів № 7 було виявлено 1,0 КУО/г спороутворюючих мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів виду В. sublis. За зберігання м’ясних консервів з яловичини упродовж року виявлено збільшення кількості спороутворюючих мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів виду В. sublis у зразку м’ясних консервів №7 – 3 ±1 КУО/г (Р < 0,01), а упродовж 2 років – 6 ± 1 КУО/г (Р < 0,001), що не перевищувало нормативу (не більше 11 КУО/г). У зразках за №№ 2, 3, 9 упродовж одного року зберігання були виявлені по 2 ± 1 колонії пліснявих грибів, що у 2,0 раза (Р < 0,001) більше, порівняно з показниками, отриманими відразу після виготовлення м’ясних консервів, а у зразку консерви № 8 виявлено S. aureus. За зберігання м’ясних консервів упродовж 2 років у зразках за №№ 2, 3, і 9 виявлено також збільшення пліснявих грибів, відповідно, 5 ± 1 (Р < 0,01), 4 ± 1 (Р < 0,05), 6±1 (Р < 0,001) колоній. За мікробіологічними показниками промислової стерильності м’ясні консерви з яловичини за №№ 2, 3, 8, 9 не відповідали нормативам ДСТУ 4450. За контролю температурного режиму м’ясних консервів у зразках 2, 3, 7, 9 було встановлено порушення температурного режиму зберігання – температура у літній період становила 35 ± 3 °С, відносна вологість – 84 ± 5 %. Інші зразки м’ясних консервів упродовж року зберігалися за належної температури та часу, як зазначено в чинному ДСТУ 4450. Розроблений удосконалений метод встановлення критерію гігієни технологічного процесу виробництва консервів м’ясних з яловичини щодо визначення термофільної мікрофлори: n = 5, с = 3; m = 50 КУО/г; М=200 КУО/г.Документ Якість та безпечність меду натурального різних сортів, отриманого В Кіровоградській області(НУБіП України, 2019) Якубчак, О.М.; Єрмак, А.В.Досліджено показники якості меду натурального різних ботанічних сортів, що надходили в Кіровоградську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини впродовж 2014−2018 рр. та визначено вміст залишків антибактеріальних речовин у дослідних пробах. Проведено дослідження 160 проб меду, отриманих з різних медоносних рослин (акації, гречки, соняшнику, липи, різнотрав’я). Відповідно до карти посівів сільськогосподарських культур Кіровоградської області простежується видова бідність медоносної флори (близько 80 % складають посіви соняшнику). Тому мед соняшниковий складає 80 %, 7 % − різнотрав’я, 5% − акацієвого, 5 % − липового та 3 % − гречаного. Якість досліджуваного меду натурального відповідає чинним нормативно-правовим актам: масова частка води в межах 18,3 ± 0,5−19,5 ± 0,5 %, масова частка відновлюваних цукрів (до безводної речовини) – 78,2 ± 0,4−85,04 ± 0,7 %, масова частка сахарози (до безводної речовини) –2,4 ± 0,4−5 ± 0,5 %, діастазне число (до безводної речовини) –7,4 ± 0,3−37,1 ± 0,5 од. Готе, вміст гідроксиметилфурфуролу –3,2 ± 0,4−8 ± 0,4 мг / кг, кислотність – 18,2 ± 0,4−25,4 ± 0,3 (моль / дм3) / кг. Впродовж досліджуваного періоду вміст тетрацикліну в меді не виявлений, стрептоміцину − 2,0 ± 0,1−3,0 ± 0,4мкг/кг, хлорамфеніколу − 0,05 ± 0,03−0,1 ± 0,01мкг/кг, вміст нітрофуранів 0,15 ± 0,04−0,1 ± 0,01 мкг / кг. Вміст залишків інших антибактеріальних речовин: метронідазол − 0,18 ± 0,05−0,2 ± 0,01 мкг / кг та сульфатіазол (2017 р.) − 1,0 ± 0,4 мкг / кг.Документ Вплив саркоцист на мікроструктуру м’яса(НУБіП України, 2019) Якубчак, О.М.; Таран, Т.В.Встановлено мікроскопічні зміни м’яса телят різних категорій вгодованості за ураження саркоцистами. Матеріалом для дослідження була телятина ІІ категорії вгодованості та худа, отримана з підприємств «Надія», ВАТ «Западинка» Київської області. Забій проводили у ЗАТ «Аграрник» (м. Біла Церква). Проводили мікроскопічні дослідження м’язів, печінки, серця, нирок. Встановлено, що ураження телятини саркоцистами не залежить від кормового раціону. Однак, значно вищою була інтенсивність інвазії саркоцистами скелетних м’язів та серця у некатегорійних тварин, а в телятини ІІ категорії вгодованості значно менше. У 30 % випадків саркоцисти виявляли за умови слабкої інвазії, 60 % випадків – за умови середньої інвазії. За слабкої інвазії продукти забою телятини ІІ категорії вгодованості у 20 % випадків уражали м’язову тканину, у 10 % випадків – серцевий м’яз. Уражені саркоцистами м’язи, отримані від худих тварин, мали під час гістологічних досліджень характерні ознаки некротичних процесів. М’язові волокна були потоншені, фрагментовані, значною мірою втрачали поперечну смугастіcть, були атрофовані у місцях розташування саркоцист. За середнього та слабкого ступеня інвазії у м’язах відзначали некротичні зміни (лізис і фрагментація м’язових волокон).Документ Якість меду гомогенізованого за різних термінів зберігання(ВЦ НУБіП України, 2018) Якубчак, О.М.; Єрмак, А.В.; Галабурда, М.А.; Бойко, Т.М.Досліджено вплив технологічної обробки меду натурального, а саме, гомогенізації на подальший термін зберігання відібраних проб меду гомогенізованого, отриманого на потужності, що займається переробкою та експортом меду в країни ЕС в м. Олександрії Кіровоградської області. Досліджували початкові значення показників якості (масова частка води, масова частка відновлюваних цукрів (до безводної речовини), діастазне число (до безводної речовини), вміст гідроксиметилфурфуролу, кислотність). Проби меду зберігали за температури10 ± 2 °C і 18 ± 2 °C та аналізували наприкінці 1, 2 та 3 років зберігання щодо показників якості, які відповідають вимогам ДСТУ 4497 та СОУ 01.25-37-373.2005. Так, за кольором мед гомогенізований у процесі зберігання набував темнішого відтінку, структура кристалів у процесі зберігання змінювалась і їх кількість збільшувалася з часом. Через 3 роки зберігання як за температури 10 ± 2 °C, так і за 18 ± 2 °C мед розшарувався на фракції – тверду, світлу і сиропоподібну темну. У процесі технологічної обробки меду натурального відбулося зниження масової частки води на 0,3 %, а вміст гідроксиметилфурфуролу збільшився на 0,7 мг / кг. Діастазне число зменшилось на 1,2 од. Готе, а масова частка сахарози – на 1,2 %. Показник масової частки відновлювальних цукрів знизився на 0,6 %. Кислотність необробленого меду після гомогенізації знизилась на 1,4 (моль / дм3) / кг.Документ Органолептичні показники м’яса курчат-бройлерів за змішаного Т-2 і зеараленонотоксикозу та застосування сорбційних препаратів(ВЦ НУБіП України, 2018) Бойко, Г.В.; Якубчак, О.М.; Бойко, Н.І.У статті наведені результати дослідження органолептичних показників м’яса курчат-бройлерів за змішаного Т-2 і зеараленонтоксикозу та застосування сорбційних препаратів. Під час дослідження органолептичних показників мяса курчат- бройлерів, яким в експерименті згодовували ентеросорбенти Карбовет, Ксерогель, Токсиніл і Ревіталь (перша серія дослідів) та БіоТокс, Ксерогель+Інулін, Пресорб і вугільно-бентонітовий сорбент (ВБС) (друга серія дослідів) будь-яких відмінностей, порівняно з контрольною групою не було виявлено. Застосування сорбентів курчатам-бройлерам за змішаного Т-2 і зеараленонотоксикозу позитивно впливає на органолептичні показники м’яса. За зовнішнім виглядом, ароматом, смаком, ніжністю і соковитістю м'ясо курчат за змішаного мікотоксикозу мало вірогідно нижчі показники порівняно з контролем. Встановлені відмінності органолептичних показників м’яса курчат-бройлерів можуть бути обумовлені негативною дією Т-2 токсину та зеараленону.Документ Токсико-біологічна оцінка мʼяса курчат-бройлерів за застосування препарату «Байтрил 10 %»(ВЦ НУБіП України, 2018) Лінійчук, Н.В.; Якубчак, О.М.У статті наведено результати токсико-біологічної оцінки мʼяса (мʼязи стегна, грудні мʼязи, мʼязи гомілки) курчат-бройлерів експрес-методом з використанням інфузорії Tetraсhimena pyriformis за застосування препарату «Байтрил 10 %». Птиці дослідної групи вказаний препарат застосовували шляхом перорального введення із розрахунку 0,1 мл/кг маси тіла впродовж 5 діб. Курчат-бройлерів контрольної і дослідної груп піддавали декапітації на 6, 12 та 14 добу після останнього введення препарату. Для токсикоз-біологічної оцінки використовували мʼязи з найбільш високим вмістом залишкової кількості енрофлоксацину. Критерієм токсичності в біотестуванні на інфузоріях є ймовірне зниження кількості клітин у культурі за 24 години. Встановлено, що м'ясо курчат-бройлерів у разі застосування ветеринарного препарату вже на 6 добу після останнього випоювання не токсичне для інфузорії Tetraсhimena pyriformis. Показник відносної біологічної цінності грудних мʼязів, мязів стегна і гомілки близький за значенням та має тенденцію до збільшення відносної біологічної цінності мʼязів дослідної групи вже на 14 добу після останнього застосування ветеринарного препарату.Документ Використання наноматеріалів у раціонах курчат-бройлерів(ВЦ НУБіП України, 2018) Якубчак, О.М.; Яценко, І.В.; Бусол, Л.В.; Головко, Н.П.В статті наведено дані щодо застосування нанокомпозиту фероманетика в дозі 1 мг/кг корму та цитрату наномолібдену – 0,24 мг/дм3 води в раціонах курчат-бройлерів. За результатами досліджень встановлено, що нанопрепарати різних форм виготовлення в оптимальних дозах можуть використовуватися як кормові добавки для підвищення вмісту заліза та молібдену в м’ясі птиці з метою профілактики порушень макро- і мікроелементного обміну у дослідних курчат.Документ Передзабійні та післязабійні показники тушок курчат-бройлерів за змішаного Т-2 і зеараленонтоксикозу та застосування сорбційних препаратів (другий дослід)(2018) Бойко, Г.В.; Якубчак, О.М.; Бойко, Н.І.У статті наведені результати дослідження передзабійних та післязабійних показників тушок курчат-бройлерів за змішаного Т-2 і зеараленонтоксикозу та застосування сорбційних препаратів. Показники маси тіла та маси напівпатраної тушки дослідних груп курчат-бройлерів, яким застосовували «Пресорб» та вугільно-бентонітовий сорбент були найбільш близькими до показників курчат-бройлерів контрольної групи.