Менеджмент
Постійне посилання колекціїhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/15060
Переглянути
Документ Розробка та обґрунтування бізнес-проекту вертикального овочівництва(2024) Кучерук Володимир Володимирович; Артюх Т.Прогнози соціологів наголошують на тому, що у майбутньому населення Землі продовжить стрімко зростати, а більшість, аж 80%, буде проживати в міських районах. Цей тенденційний рух до міського життя призведе до значного зростання попиту на продукти харчування, оскільки міські жителі вимагатимуть більше продуктів у зв'язку зі зміною свого способу життя та дієтичних вподобань. У той час як попит на харчові продукти росте, стикаємося з викликами, такими як кліматичні зміни та виснаження ґрунтів. Експлуатація та використання хімікатів призводять до погіршення якості ґрунту та його родючості, що в свою чергу призводить до зменшення врожайності сільськогосподарських культур. Ці чинники створюють серйозну загрозу продовольчої безпеки та можуть спричинити продовольчу кризу, особливо в країнах залежних від сільського господарства. Важливими дослідженнями з питань вирощування сільськогосподарських культур в закритих середовищах відзначилися такі учені як, Ковальов М.М, Гіль Л.С., Пашковський А.І., Васильковська К.В, Звєздун О.М, Суліма Л.Т, Уильям Тексье, Brechner, M, Armanda D. T., Guinée J. B., Tukker A і т.д У світлі цих викликів одним з інноваційних рішень стає перенесення вирощування сільськогосподарських культур в міста за допомогою вертикальних агропромислових будівель. Цей підхід дозволяє оптимізувати використання обмеженого простору в міських умовах та зменшити негативний вплив на землі. Вертикальні ферми, розташовані у високих будівлях, є однією з інноваційних форм міського господарювання, які можуть сприяти забезпеченню населення продуктами харчування у відповідь на зростаючий попит. Під час проведення бойових дій на території України значна частина земельних ресурсів стала недоступною для вирощування продукції протягом декількох років через механічні пошкодження, забруднення та мінування значних територій. У зв'язку з цим створення вертикальних фермерських господарств є ефективним рішенням, спрямованим на підвищення стабільності агропромислового сектору та захисту працівників галузі від роботи в небезпечних умовах на відкритих територіях, які вже звільнені від окупації, але потребують декількох років на розмінування. Такі вертикальні ферми можуть забезпечити продовольчу безпеку та сталість виробництва у складних умовах, де традиційне землеробство стало неможливим. Окрім того, вони сприяють ефективному використанню обмежених ресурсів та забезпечують стале виробництво навіть на тимчасово недоступних земельних ділянках. Метою дипломної роботи є теоретико-методичне обґрунтування та висвітлення особливостей розроблення бізнес-плану по відкриттю вертикальної ферми Відповідно до поставленої мети було визначено завдання: - Проаналізувати особливості процесу вирощування овочів на вертикальній фермі - Провести аналіз ринку новітніх технологій в сфері вертикального овочівництва - Охарактеризувати основні тенденції вертикального овочівництва - Розробити бізнес-план по відкриттю вертикальної ферми - Проаналізувати ризики проекту - Розробка рекомендацій щодо успішного запуску вертикальної ферми Об’єктом дослідження є процес розробки бізнес-плану щодо відкриття вертикальної ферми Предметом дослідження виступають теоретико-методичні та практичні аспекти організації відкриття вертикальної ферми та процес підвищення ефективності вирощування Методи дослідження. Дослідження ґрунтується на комплексі загальних та специфічних методів, що дало змогу розробити бізнес-план по відкриттю вертикальної ферми. Зокрема у роботі широко використовуються такі методи як узагальнення та систематизації (для визначення існуючих підходів до поняття вертикального овочівництва), аналізу (для формування підходів до визначення вертикальне овочівництво) тощо. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у формування рекомендацій щодо організації бізнесу вертикального овочівництва в Україні. Інформаційною базою дослідження були закони та нормативно-правові акти України, дані вітчизняних та міжнародних організацій з тематики дослідження, наукові праці дослідників, періодичні та інтернет видання. Практична значущість отриманих результатів дослідження полягає у наданні рекомендацій для бізнесу щодо організації та управління вертикальними фермерськими господарствами, ефективного використання міського простору, зниження екологічного навантаження та підвищення продовольчої безпеки. Впровадження вертикального фермерства створює нові робочі місця, сприяє економічному розвитку, та впровадженню інноваційних технологій в агропромисловий сектор України, підвищуючи його конкурентоспроможність. Ці результати корисні для підприємців, міських адміністрацій, наукових установ та екологічних організацій. Кваліфікаційна робота складається з вступу, 3 розділів, висновків, списку використаних джерел. Обсяг роботи складає 43.Документ Розробка та обґрунтування бізнес-проекту створення промислової пасіки(2024) Красноштан Анна Олександрівна; Прушківська Е.Одним з актуальних напрямків розвитку економіки України є розвиток агропромислового комплексу, що включає в себе галузь як рослинництва (вирощування зернових культур), так і тваринництво. Одним із найбільш перспективних напрямків розвитку тваринництва є бджільництво, оскільки Україна має значний медовий потенціал. Також бджільництво є необхідним для бджолозапилення та підвищення урожайності українських полів. Бджільництво як галузь сільського господарства завжди було поширеним видом господарчої діяльності. На сьогодні, в країні налічується близько 700 тис. людей, або ж це становить 1,5% населення України, які займаються пасічницькою діяльністю. Проте варто зважати на спосіб ведення пасічного господарства, адже від технології виробництва продукції прямо залежить і її якість. Актуальність теми полягає, перш за все, у необхідності модернізації та популяризації перспективної галузі сільського господарства. Галузь бджільництва є типовою для економіки України. Обсяги виробництва продукції бджільництва України, зокрема меду, стабільно займають передові позиції у світі, але не можна забувати і про поступове збільшення попиту та обсягу споживання продукції бджільництва на внутрішньому ринку України, що є одним із проявів популяризації здорового харчування та органічного виробництва у світі. Проблема бджільництва є досить актуальною на сьогодні, оскільки галузь є характерною рисою нашої культури, може приносити значні прибутки, а також популяризація споживання продукції бджільництва має значний позитивний вплив як на загальний стан здоров’я людей, так і на стан довкілля, оскільки бджільництво потребує відповідного рівня екологічної свідомості. Це робить галузь цікавою для розробки бізнес-проекту з використанням високоякісних сучасних технологій. Проблемою стану українського бджільництва та шляхів його вдосконалення займалися такі вчені, як Прокопович П.І., Поліщук В.П., Рахманов М.П., Соломко В.О., Мельний С.В., Адамчук Л.О., Лайтер Є.І., Палій О.О. та інші науковці. Мета бакалаврської роботи полягає у дослідженні соціально-економічних умов функціонування галузі, розробці та обґрунтуванні створення проекту промислової пасіки. Відповідно до мети окреслено наступні завдання: - охарактеризувати особливості передумов та чинники проекту створення промислової пасіки; - розкрити механізм дії інвестиційного проекту та провести аналіз його економічної ефективності; - дослідити можливості розвитку міжнародних проєктів у галузі бджільництва. Об’єктом дослідження дипломної роботи є процес розробки бізнес-проєкту промислової пасіки. Предметом дослідження дипломної роботи є теоретико-прикладні аспекти створення бізнес-проектів у галузі бджільництва. У ході написання дипломної роботи застосовувались такі методи дослідження, як структурно-функціональний аналіз, індукції та дедукції, аналізу та синтезу, табличний та графічний метод,. Дипломна робота складається з трьох розділів. Перший та другий розділи роботи містять по три підрозділи, третій – два підрозділи. Перший розділ дипломної роботи присвячено дослідженню передумов та чинників формування проекту промислової пасіки. У другому розділі дипломної роботи розглянуто механізм інвестиційного проекту промислової пасіки на прикладі компанії «Мед Карпат», а також проведено аналіз економічної ефективності проектування у галузі бджільництва. Третій розділ роботи розкриває можливості розвитку проекту на міжнародному рівні, а також в ньому розглянуто загальний соціальний вплив від реалізації та розвитку проекту промислової пасіки. У дипломній роботі подано 13 рисунків та 6 таблиць. Для написання дипломної роботи було використано 26 джерел інформації, серед яких наукові роботи, підручники, наукові статті та журнали, монографії та інтернет-ресурси, зокрема офіційні сайти та статистичні дані.