Кваліфікаційні роботи бакалаврів
Постійне посилання на розділhttps://dglib.nubip.edu.ua/handle/123456789/9
Переглянути
Документ Аналіз технології аквапоніки на базі ТОВ «Аква Систем Органік»(2024) Семенець Ігор Олександрович; Марценюк В.П.Попит на рибу та морепродукти є дуже великим, втім основним джерелом рибної продукції є рибальство. Воно забезпечує 53% всього рибного виробництва у світі, тоді як на розведення риби (аквакультуру) припадає решта 47%.В Україні ситуація з розведенням риби є поганою. Зокрема, вирощування української товарної риби в умовах аквакультури у 2019 році склало всього близько 15,3 тис [1]. тон проти 816 тис. Тон риби отриманої від промислового вилову [2]. Втім, з’являється все більше підприємств, які займаються вирощуванням риби. На даний час найпередовішим напрямом рибництва вважається аквапоніка. Вона являє собою екосистему, в якій ключовими є три типи живих організмів: водні тварини (зазвичай, риби), рослини і бактерії. Суть методу – використання відходів життєдіяльності водних тварин (риб) в якості поживного середовища для рослин. Водні тварини виділяють токсичні для них самих продукти життєдіяльності: азотні, калійні, фосфорні сполуки, вуглекислий газ. Накопичення цих речовин у воді становить головну проблему як у замкненій промисловій аквакультурі, так і в простому акваріумі. Ці ж речовини абсолютно необхідні в гідропоніці і їх додають у воду для отримання поживних розчинів для рослин. У аквапоніці ця проблема вирішується сама собою: продукти життєдіяльності риб утилізуються бактеріями та рослинами. Аквапоніка має цілу низку переваг над традиційним сільським господарством, аквакультурою і гідропонікою, тому що об’єднує в собі переваги всіх цих методів без їх недоліків. Для традиційного рибництва аквапоніка – це така ж революція, як гідропоніка для звичайного садівника/городника. Саме цю методику вирощування риби з рослинами 8 застосовує Товариство з обмеженою відповідальністю( далі в тексті ТОВ) «Аква Систем Органік» На господарстві категорично не використовуємо антибіотики, стимулятори росту і гормони. Риба росте здоровою, а кларієвий сом, у порівнянні з канальним, є більш корисним і не має запаху мулу. З турботою про довкілля, «Аква Систем Органік» використовує енергозберігаючі технології на виробництві, такі як сонячні колектори для підігріву води. Тут використовують еко-дружні матеріали, біо-посуд та крафтовий папір, що підлягають повторній переробці. Мальок риби імпортується з Голландія, що підтверджено сертифікатом походження. При вирощуванні риби використовуються найкращі комбікорми з Польщі. Тому риба корисна і має відмінні смакові якості. М’ясо риби не містить патогенних бактерій, паразитів, радіонуклідів, та інших шкідливих речовин, які могли б становити небезпеку для людини – адже система, де вирощується риба – замкнена. Господарства знаходиться в містечку під Києвом у Василькові.Документ Технологічні аспекти аквапоніки, як інноваційної технології аквакультури(2024) Мєняйлова Вероніка Олександрівна; Кононенко І.С.Кваліфікаційна бакалаврська робота на тему «Технологічні аспекти аквапоніки, як інноваційної технології аквакультури» включає вступ, основну частину з 3 розділів, висновки та літературні джерела. Робота містить 10 рисунків, 3 таблиці. Список використаної літератури налічує 36 джерел. Об’єм дипломної роботи – 55 сторінок. Актуальність теми. Актуальність дослідження технологічних аспектів аквапоніки, як інноваційної технології аквакультури, набуває суттєвого значення в контексті сучасних глобальних викликів у сфері забезпечення стабільної продовольчої безпеки, особливо продукції належної кількості та якості в умовах значних кліматичних змін. Зростаюча чисельність населення посилює тиск на аграрний сектор для забезпечення стабільного та ефективного виробництва продовольства, акцентуючи увагу на збільшення вимог до якості харчових продуктів. Мета досліджень: аналіз технологічних аспектів функціонування аквапонічних систем, з урахуванням їх інноваційних складових. Об’єкт дослідження: технологічні процеси виробництва агропродукції в аквапонічних системах. Предмет дослідження: інноваційні особливості і специфічні характеристики технологічних процесів виробництва агропродукції в аквапонічних системах. Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань у процесі дослідження використано комплекс загально-наукових методів, а саме: аналіз літературних джерел; синтез і узагальнення даних; емпіричні дослідження; статистичний аналіз; аналіз та оцінка практичних застосувань технології аквапоніки у реальних умовах; експертні оцінки. Інформаційною базою дослідження є: статистичні дані, наукові публікації вітчизняних та зарубіжних дослідників щодо проблем використання аквапонічних систем, інформація з інтернет-ресурсів. В якості інформаційної основи аналітичної частини дослідження (другий розділ роботи) слугували дані, що були зібрані автором за джерелами виробників аквапонічних систем, та підприємств, що їх використовують у своїй господарській діяльності. Завдання дослідження: 1.провести огляд наукових джерел щодо технологічних аспектів функціонування аквапонічних систем, як інноваційного напрямку розвитку аквакультури; 2.визначити переваги та недоліки комерційного використання систем аквапоніки; 3.дослідити вплив розвитку систем аквапоніки на реалізацію 17 Глобальних цілей сталого розвитку ООН; 4.дослідити виробничі аспекти технології аквапоніки: конструкцію та принципи роботи систем, роль світла, особливості перебігу біологічної фільтрації води, моніторинг і контроль якості водного середовища; 5.проаналізувати конструктивно-технологічні особливості організації взаємодії об’єктів у системах аквапоніки, зокрема, принципи підбору об’єктів для вирощування, види риб та рослин, які найбільш ефективні для аквапонічних систем. Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення отриманих результатів полягає в аналізі перспективних напрямів подальшого застосування аквапонічних систем на основі підвищення їх ефективності.